Ενημέρωση από την ευρωβουλευτή για ευκαιρίες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ημερίδα με θέμα την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της ομάδας των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου στο Επιμελητήριο Πιερίας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ενώ το γενικό συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Σοφία Δήμτσα. Η κα Σπυράκη φρόντισε μέσα από την ομιλία της να δώσει μια γεύση σχετικά με τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για την περίοδο 2014-2020, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν πολύ χρήσιμα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ευχαρίστησε την κα Σπυράκη για την παρουσία της και παρουσίασε τα εκτενή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης οι βουλευτές Γ. Κωνσταντόπουλος, Δ. Χριστογιάννης και Ά. Μάνη και ο Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης.

Λίγο νωρίτερα η κα Σπυράκη είχε παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι τιμή να μιλά σε ανθρώπους που ασχολούνται με «αληθινές δουλειές» και μάλιστα στην Πιερία, ένα νομό που τη στήριξε στις ευρωεκλογές. Όπως σημείωσε, η ομιλία της αφορούσε δύο σκέλη, τα ήδη υπάρχον χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020 και το πακέτο που εξήγγειλε ο πρόεδρος Γιούνκερ για τα δυνητικά 315 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2018. 

«Είναι ένα πεδίο άκρως ανταγωνιστικό για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, των παραδοσιακών οικογενειακών χαρακτηριστικών τους, αλλά και των κενών που εμφανίζει το σύστημα στον τρόπο που θα εμφανίζονται ενήμεροι οι επιχειρηματίες στις φορολογικές και τις ασφαλιστικές τους εισφορές» υπογράμμισε η κα Σπυράκη και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κάνει μια εργώδη προσπάθεια για να τελειώσει η κρίση και η χώρα σταδιακά να σταθεί στα πόδια της. Σ’ αυτήν την προσπάθεια ελήφθησαν μέτρα που έπληξαν την επιχειρηματικότητα, αντιλαμβανόμαστε όμως ότι ο δρόμος είναι αυτός και άλλος δεν υπάρχει. Οποιοσδήποτε επιχειρεί να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις δίνοντας την αίσθηση ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή του εύκολου χρήματος και της εύκολης κατανάλωσης, το μόνο που κάνει είναι να προσυπογράφει την προσάρτηση της χώρας στο μηχανισμό για τα επόμενα χρόνια».

Η. Χατζηχριστοδούλου

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε την κα Σπυράκη για την παρουσία της και επισήμανε πως η ευρωβουλευτής βρίσκεται στην Πιερία με δική της πρωτοβουλία με σκοπό να αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και να ενημερώσει για τα προγράμματα που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα. Συμπλήρωσε μάλιστα πως είναι η πρώτη φορά που ένας ευρωβουλευτής ζητά τόσο άμεσα να ενημερωθεί.

Την κα Σπυράκη καλωσόρισαν και οι τρεις βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνέντευξη και συγκεκριμένα οι κ.κ. Κωνσταντόπουλος και Χριστογιάννης και η κα Μάνη. Όπως τόνισαν, η περίοδος 2014-2020 είναι πολύ σημαντική για την επιχειρηματικότητα και δεν πρέπει να χαθεί. Αντιθέτως πρέπει να την εκμεταλλευθούμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Συνεχάρησαν επίσης τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια η κα Σπυράκη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και τόνισε, μεταξύ άλλων, πως οι ψευδαισθήσεις έχουν τελειώσει μια και καλή, από τη στιγμή που φάνηκε πως η καλλιέργεια της αβεβαιότητας κοστίζει στη χώρα και είναι πράξη που αντίκειται στο εθνικό συμφέρον.

«Όποιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στις συνθήκες του 2008, να επαναπροσλάβουμε όσους έφυγαν από το δημόσιο, να αποκαταστήσουμε τις αμοιβές, να ξαναδώσουμε δώρα και συγχρόνως να διαγράψουμε ένα μέρος του χρέους, το μόνο που κάνει είναι να ανοίγει την πόρτα στην κόλαση. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία πως η χώρα δε θα έχει συνέχεια και γι’ αυτό και οι δανειστές πιέζουν. Ο χρόνος για να διευθετήσουμε το χρέος είναι τώρα» κατέληξε.