Ανανεωμένο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες της απεμπλοκής από τα μέτρα για την πανδημία το επιτρέψουν, εκδηλώνεται από τις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από διευρυμένη τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στην οποία συμμετείχαν αμερικανικοί όμιλοι και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ. Την ψηφιακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης διοργάνωσε η διεθνούς εμβέλειας αμερικανική δεξαμενή σκέψης Business Council for International Understanding (BCIU) με κύριο θέμα τις επενδυτικές προοπτικές και ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενος σε ακροατήριο περίπου τριάντα εκπροσώπων μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάνονται στο US Fortune 500 και από κλάδους όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, ο τουρισμός, ο ασφαλιστικός και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ο Κ. Φραγκογιάννης διαπίστωσε την ύπαρξη διεθνούς αναγνώρισης για τον αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία COVID-19.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, καθιστώντας την αξιόπιστο εταίρο και σταθερό επενδυτικό προορισμό. Στη συζήτηση σημειώθηκε πως η κρίση της πανδημίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ευκαιρίες στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και αναγνωρίστηκε ότι, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς για «την επόμενη μέρα».

Συζητήθηκαν επίσης οι βασικοί άξονες του υπό κατάρτιση νέου επενδυτικού πλαισίου και οι δυνατότητες που υφίστανται στην Ελλάδα για στρατηγικούς επενδυτές, με έμφαση στις καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις στους τομείς, μεταξύ άλλων, της ψηφιακής οικονομίας, των ΑΠΕ και των υπηρεσιών.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ σε ανάρτησή του στο Twitter υπογράμμισε την «εξαιρετική» εμπορική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας και τις «πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη αμφίδρομων επενδύσεων σε βασικούς τομείς». «Καθώς η Ελλάδα αναδύεται από την κρίση της πανδημίας, οι οικονομικοί δεσμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας», σημείωσε.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών, μιας σχέσης που έχει αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη, καθώς η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ελευθερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η τηλεδιάσκεψη του Business Council for International Under-standing που έγινε την Πέμπτη έρχεται ως συνέχεια των διμερών πολιτικών και επιχειρηματικών επαφών που έχουν ξεκινήσει μετά τα μέσα του περασμένου έτους.

 

Πού εστιάζουν

Οι πρώτες βάσιμες προσδοκίες για την προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενέργεια, η τεχνολογία, τα ακίνητα, η άμυνα αλλά και σε συμμετοχές χαρτοφυλακίου εδραιώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Κλιμακώθηκαν, πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας των διεθνών συναντήσεων κορυφής στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά επαφών με επιχειρηματίες και επικεφαλής διαχειριστές κεφαλαίων αθροιστικής αξίας υψηλότερης των πέντε τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επαφές που συνέχισε και ωρίμασε τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης ο οποίος και πραγματοποίησε πλήθος συναντήσεων έκτοτε, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του πρωθυπουργού.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr