Κορονοϊός και… καλοκαιρινές διακοπές – Ελπίδες ή (ταφόπλακα);
Να σκεφτόμαστε πού θα πάμε φέτος διακοπές ή… αν θα πάμε; Ο κορονοϊός είναι εδώ και το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων αναλύει τα δεδομένα στο newsit.gr
Ο κορονοϊός έχει… έρθει για τα καλά και στην χώρα μας και ντόρος -ολοένα και περισσότερο- γίνεται τις ημέρες αυτές σχετικά με το πότε και το κάτω από ποιες προϋποθέσεις, θα πραγματοποιηθούν φέτος οι καλοκαιρινές διακοπές Ελλήνων και ξένων τουριστών.
Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν πως καλοκαίρι θα υπάρχει και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αφού στην χώρα του ήλιου και της θάλασσας η εποχή πάνω στην οποία η Ελλάδα στηρίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας της εξαιτίας του τουρισμού, δεν χάνεται ποτέ κι ας υπάρχει φέτος ο… παράγοντας κορονοϊός στην εξίσωση.
Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά και δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα, αφού κανένας αρμόδιος δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα κυλήσουν οι καλοκαιρινοί αυτοί μήνες στη χώρα μας και είναι λογικό, καθώς το πρόβλημα της πανδημίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Κορονοϊός και καλοκαιρινές διακοπές…
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος η τουριστική περίοδος, από την στιγμή που θα υπάρξει, θα είναι Covid-19 που σημαίνει ανύπαρκτη.
“Εδώ και ένα μήνα φωνάζω πως δεν θα δουλέψουμε το καλοκαίρι. Λυπάμαι αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα ιό για τον οποίο δεν έχει βρεθεί ούτε φάρμακο, ούτε εμβόλιο. Όσο υγειονομικά δεν έχουμε τις προϋποθέσεις αυτές, που θα κάνουν πιο ασφαλές το οποιοδήποτε ταξίδι εντός και εκτός συνόρων, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική περίοδο”.
Με τον Μάιο και τον Ιούνιο να θεωρούνται από όλους χαμένοι και τον “κουτσό” Ιούλιο και τον Αύγουστο να εξακολουθούν στο χρονοδιάγραμμα να παραμένουν ίσως πιο επικρατέστεροι μήνες για διακοπές, περιμένουμε με αγωνία να δούμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί η φετινή τουριστική περίοδος. Η αλήθεια είναι πως μιλάμε για τουρισμό και μάλλον εννοούμε περισσότερο τον εσωτερικό, αφού στις περισσότερες χώρες τα κρούσματα και τα θύματα της πανδημίας εξακολουθούν να απασχολούν και να προβληματίζουν.
Από όποιο σημείο κι αν κοιτάξεις τον παγκόσμιο επιδημιολογικό χάρτη καταλαβαίνεις ότι τα σύνορα κάθε χώρας θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν απ άκρη σε άκρη. Στην Αμερική ακόμα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με σιγουριά να πουν αν η καμπύλη της πανδημίας έχει φτάσει ακόμα στο pic της και είναι λογικό, μετά τα 886.709 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους και 50. 243 θανάτους, ενώ στις πολύπαθες Ιταλία και Ισπανία όσο και αν οι αριθμοί πέφτουν σταδιακά, οι νεκροί καθημερινά εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες.
Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;
Από την άλλη στην Ιταλία και σε δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera ναι μεν γίνεται αναφορά στην σταδιακή άρση των μέτρων από 27 Απριλίου και μάλιστα σε 4 στάδια, ωστόσο για το άνοιγμα των συνόρων ακόμα δεν γίνεται κανένας λόγος. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε χώρες που μολύνθηκαν πολύ αργότερα μέσα στην υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα το ερώτημα σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα να παραμένει αναμφίβολο. Από την στιγμή που η Ελλάδα με τα μόλις 2.463 κρούσματα και τους 127 θανάτους αναμένεται δια στόματος υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη να ανοίξει τα σύνορα της κάπου στα μέσα Ιουλίου στις υπόλοιπες χώρες με τα εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα περισσότερα, πότε θα συμβεί αυτό;
“Μιλάμε και ακούμε για υγειονομικά κριτήρια και πρότυπα. Αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα που σημαίνει πως αν αποφασίσουμε όντως να ανοίξουμε τα σύνορα μας για κάποιο διάστημα, τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο το οποίο θα έχει την αποδοχή από την χώρα από την οποία θα έρθει ο πελάτης. Αν δεν έχει την αποδοχή τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ασφαλή λειτουργία και μιλάω κυρίως για το εξωτερικό. Συνεπώς ακόμα δεν υπάρχει ένα τεστ αντισωμάτων, το οποίο να είναι οικονομικό για να μπορεί να ελεγχθεί ο τουρίστας του εξωτερικού.
Ακόμα όμως και αν υπάρξει καμία χώρα του εξωτερικού δεν θα δώσει τα χρήματα να γίνουν αυτά τα τεστ, όταν εκείνος θα πάει να ξοδέψει τα χρήματα του σε άλλη χώρα. Το εξωτερικό έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη υγειονομική κρίση σε σχέση με την Ελλάδα κι αυτό φαίνεται από τους θανάτους και τα κρούσματα. Το εξωτερικό ανάλογα με την χώρα έχει διαφορετικό οικονομικό επίπεδο λειτουργίας κυρίως στο τραπεζικό σύστημα άρα παντού υπάρχει πρόβλημα”.
Ο κορονοϊός και τα μαθηματικά μοντέλα
Μήπως τελικά τα μαθηματικά μοντέλα διαφέρουν και λογικό είναι από χώρα σε χώρα; Μήπως σταδιακά θ αλλάξει στη χώρα μας το προφίλ των τουριστών που κατά κόρον μας προτιμούσαν όλα αυτά χρόνια με αποτέλεσμα φέτος κάποιοι φανατικοί να μην τα καταφέρουν;
“Εξαιτίας του covid 19 δεν έχουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα κινηθούν οι αεροπορικές εταιρίες, πως θα κινηθούν οι tour operetors με αποδείξεις όμως. Αυτό σημαίνει ότι εμείς αποφασίζουμε τον Ιούλιο ν ανοίξουμε κάποιες πτήσεις και κατ επέκταση να έρθει κόσμος, ωστόσο τα πάντα είναι στο αέρα. Από πουθενά δεν εξασφαλίζεται ο Έλληνας ξενοδόχος σε σχέση με την οικονομική συναλλαγή που μπορεί να έχει με οποιοδήποτε πελάτη.
Αυτό σημαίνει πως α) με τους tour operator που ζητούν να πληρώνουν εξήντα μέρες μετά την αναχώρηση του πελάτη και χωρίς να θέλουν να δώσουν κάποια προκαταβολή, κάτι που είναι αδύνατο να συμβεί σ αυτή την οικονομική κατάσταση και β) πόσα χρήματα θα πρέπει να έχει ο κάθε πελάτης για να μπορέσει να πληρώσει τις υπηρεσίες που θα επιβάλλουν τα υγειονομικά κριτήρια σ ένα ξενοδοχείο” αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ξενοδόχων και προσθέτει “Όλοι μιλούν για τιμές τους 2020 συγνώμη αλλά αυτές θα είναι τιμές Covid 19 που θα διαμορφωθούν ανάλογα με τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σωστά ένα ξενοδοχείο. Πως θα διαμορφωθούν αυτές με μικρότερη πληρότητα; με γεύματα που θα πρέπει να προσφέρει ο ξενοδόχος με κάποιο τρόπο; όλα αυτά σημαίνουν και θέσεις εργασίες. Θα μειωθούν ή θα αυξηθούν κανένας δεν ξέρει”.
Η ανάγκη για… Plan B
Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο είναι εποχή η κυβέρνηση να ελέγξει και ένα plan B το οποίο ενδεχομένως να υπάρχει ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.
“Καλά είναι να βλέπουμε σιγά σιγά το plan B της χώρας που θα είναι η ενδεχόμενη κακή σεζόν του 2020, που σημαίνει στήριξη του επιχειρείν μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας οικονομικός αναλυτής που να εξασφαλίζει μια άποψη που θα μπορέσει να τεκμηριώσει οικονομικά στοιχεία για τα επόμενα δυο χρόνια. Επίσης δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα συνεχώς λειτουργίας ξενοδοχεία θα είναι αυτά που θα δουλέψουν περισσότερο για τους επόμενους μήνες”.
Σχετικά με μηνύματα που δέχεται από τον υπόλοιπο κόσμο ο Γρηγόρης Τάσιος αναφέρει “Τα μηνύματα που έρχονται από παντού δεν τα χαρακτηρίζω απογοητευτικά, αλλά ρεαλιστικά βάση της πανδημίας. Σημαίνει ότι γνωρίζεις τι θα έρθει, εδώ δεν μιλάμε για μνημόνια, αλλά για πανδημία που σημαίνει πως πρέπει να έχεις plan B, μπορεί η κυβέρνηση να το έχει όμως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Μιλάμε για χρονιά Covid 19, που σημαίνει χρονιά με έσοδα μηδέν αυτό μου λένε όσοι μιλάω μαζί τους σε Ελλάδα και εξωτερικό”.
Πηγή: newsit.gr