Με 60 ηθοποιούς και 125 κομπάρσους

Και του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος»

 

Την πρώτη κινηματογραφική ταινία μυθοπλασίας παραγωγής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πολίτες της Πιερίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια, που φέρει τον τίτλο «Παραμύθι χωρίς όνομα», έχει ως κεντρικό άξονα το ελληνικό φιλότιμο και βασίζεται στο γνωστό έργο της Πηνελόπης Δέλτα.

 

Όπως ανέφεραν οι συντελεστές της ταινίας στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, η ταινία εντασσόταν στο πλαίσιο των «Φωτίων 2015», που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου. Η διασκευή του βιβλίου ανήκει στον αρχιμ. Παύλο Ντούρο, ο οποίος επισήμανε πως η ταινία αφορά την ανασύσταση ενός ρημαγμένου βασιλείου με όπλο το φιλότιμο.

Η παραγωγή ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2014. Γυρίσματα έγιναν στις Σέρρες, στη Λίμνη Κερκίνη και στην Πιερία και συγκεκριμένα στον Κολινδρό, στην Κονταριώτισσα, στο Ελατοχώρι κ.α. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων ηθοποιών, αφού έλαβαν μέρος 60 ερασιτέχνες ηθοποιοί και 125 κομπάρσοι. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Καλπατζίδη από τις Σέρρες, η πρωτότυπη μουσική στον Διομήδη Βλαχόπουλο, το σενάριο είναι διασκευή από τον αρχιμ. Παύλο Ντούρο και η επιμέλεια των κουστουμιών στην Αναστασία Κατέλη και την Ελένη Μιχαηλίδου.

 

Οι συντελεστές σημείωσαν πως η ιδέα για την παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας μυθοπλασίας υπήρχε εδώ και χρόνια, ωστόσο τώρα κατάφερε να γίνει πραγματικότητα. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2013 το Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος» είχε παρουσιάσει στο κοινό της Πιερίας το ντοκιμαντέρ «Εκ των Αχράντων Παθών».

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλπατζίδης, «αυτό που κάναμε δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε και βασίστηκε κυρίως στην εθελοντική εργασία. Υπήρξε πολλή δουλειά, πολλές πρόβες και δύσκολες συνθήκες γυρισμάτων με βροχή και κρύο. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με κάποιες κορυφαίες σκηνές. Τα  παιδιά ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες ταινίες για να έχει ο κόσμος ένα σημείο αναφοράς. Σκοπός μας ήταν να επικοινωνήσουμε πνευματικά με έναν τρόπο σύγχρονο». Στους ρόλους τους και στην εμπειρία τους από τη συμμετοχή στην ταινία αναφέρθηκαν οι ηθοποιοί που ήταν παρόνες: ο εκπαιδευτικός Βασίλης Κατσαμάγκας, ο Νεκτάριος Τσουράκης, η Κατερίνα Κάλφα, η Χριστίνα Χαντζάρα, η Σοφία Πιτσιάνη και ο Βασίλης Καραβασίλης.

 

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο «Άγιος Φώτιος», και ακολούθησαν  άλλες δύο προβολές στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη», την Κυριακή 8/2, τη Δευτέρα 9/2. Τελευταία προβολή την Τρίτη 10/2. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλπατζίδης, η Μητρόπολη Κίτρους πρέπει να είναι περήφανη γι’ αυτήν την παραγωγή, αφού καινοτομεί και πρωτοτυπεί.