Εκπληκτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη η ομιλία του Ιατρού Γενετιστή Δρ. Κων. Πάγκαλου
Στη Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης
«Είναι το DNA η κρυστάλλινη σφαίρα που προβλέπει το μέλλον μας;» το θέμα της ομιλίας από τον Ιατρό- Καθηγητή Γενετικής κ. Κωνσταντίνο Πάγκαλο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστημίο Κατερίνης. Με πολύ ωραίο και κλασικά μελωδικό τρόπο την εκδήλωση «άνοιξε» η ορχήστρα του συνόλου εγχόρδων κλασικής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Κουνατίδη.
Ο καθηγητής κ. Πάγκαλος μας εισήγαγε στην ειδικότητά του, τη Γενετική, με επιστημονικό και κατανοητό τρόπο και εξήγησε την αρχή της από την Παιδιατρική και στη συνέχεια από τη Μαιευτική- λόγω κληρονομικότητας- καθώς και τη δυναμική επέκτασή της σε όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής. Η δυναμική της πορεία οφείλεται στην επιστημονική ανακάλυψη- εδώ και λίγες δεκαετίες- ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί προγραμματίζονται από βιολογικό λογισμικό που γράφεται στο DNA.Απλά τα 23 ζεύγη χρωματοσωμάτων είναι «πακεταρισμένα» στον πυρήνα και αποκρυπτογραφούνται, και αν κατά τη χαρτογράφησή τους αποδειχθεί μετάλλαξη αποκαλύπτεται ασθένεια π.χ. μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση και άλλες.
Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός στη γη και κάποια τυχαία λάθη στην αντιγραφή του DNA αποτελούν πηγή εξέλιξης των ζωντανών οργανισμών- η εξέλιξη ως ζωή αποτελεί θείο δώρο- και ίσως πηγή ασθενειών για ανθρώπους, ζώα και φυτά.Φυσικά δεν αρνείται κανείς και την επίδραση του περιβάλλοντος, αφού ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα αλληλλεπίδρασης γονιδίων και περιβάλλοντος. Το περιβάλλον εξαρτάται από διατροφή, βιταμίνες φάρμακα, φυτοφάρμακα κ.α. που με τη σειρά του προκαλεί νοσήματα. Υπάρχουν γενετικές ασθένειες που δεν είναι απαραίτητα κληρονομικές. Με τη χαρτογράφηση των γονιδίων έρχονται στο φως νόσοι που προλαμβάνεται η θεραπεία τους , βελτιώνεται η ποιότητα ζωής, ανακαλύπτονται αίτια νόσων, επεξηγούνται κίνδυνοι και ελέγχεται η εξέλιξή τους, όπως στη μεσογειακή αναιμία, στην ινοκυστική νόσο, στη νόσο Huntihgton. Σε άλλες ασθένειες η διερεύνηση γίνεται ατελώς σε άλλα σύνδρομα , όπως αυτισμός, νοητική υστέρηση που ακόμη παραμένουν γρίφοι η λύση θα προκύψει από την τεχνολογία της ανάλυσης γονιδιώματος, τη ΓΕΝΩΜΙΚΗ.
Η Γενετική ως επιστήμη μελέτης της κληρονομικότητας των γονιδίων , που εξελίσσεται ραγδαία για την ανακάλυψη της αιτίας των γενετικών νοσημάτων, μοιάζει με 24ητομη εγκυκλοπαίδεια που μόνο κάποια κεφάλαια κατανοούμε. Με την έρευνα όμως μελλοντικά τα κομμάτια του «παζλ» θα μπουν στη θέση τους. Έως τώρα η διάγνωση οφειλόταν κυρίως στο φαινότυπο δηλαδή στην κλινική εικόνα. Από δω και πέρα θα εξαρτάται και από τον αποφασιστικό παράγοντα των γονιδίων για εξατομικευμένη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, για ειδικά τεστ για πρόληψη νόσων ή για θεραπεία και ποιότητα ζωής .Πάντοτε όμως έχοντας υπόψη τα ηθικά και δεοντολογικά διλήμματα για ενημέρωση-πλήρη ή μερική- του εξεταζομένου ,το απόρρητο των γενετικών πληροφοριών, την αποφυγή κοινωνικού στιγματισμού και ακραίων ευγονικών πρακτικών.
Με την επιστημονική γνώση ότι η ζωή ξεκινά από άκρας συλλήψεως , με γόνιμους προβληματισμούς για την αλματώδη πρόοδο της Γενετικής που καταρρίπτει παραδοσιακές νοοτροπίες, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν με σεβασμό στην πίστη και με σοφία και σύνεση στην παράδοση κάθε χώρας.
Ο ομιλητής καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με τις επιστημονικές του γνώσεις, την απλότητα του ήθους του και τη μεταδοτικότητά του. Επόμενο ήταν να δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος που ικανοποίησε τους ακροατές.
Η επόμενη ομιλία προγραμματίστηκε για τις 9/2/2015 με ομιλητή τον κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη Πολιτικό Επιστήμονα-Συγγραφέα, με θέμα «Από το Δικαίωμα Στη Μνήμη στο Ποντιακό Ευρωπαϊκό Ζήτημα», με αφορμή τα 21 χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Η εκδήλωση γίνεται με συνδιοργάνωση το Εκπαιδευτικό Συγκρότημα «ΠΛΑΤΩΝ» και την Ένωση Ποντίων Πιερίας.