Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για το ζήτημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και την Ελλάδα
Με την Ελλάδα να καταθέτει μέσα στην ημέρα πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης, τα ξένα ΜΜΕ καταγράφουν το κλίμα που επικρατεί σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για μια ακόμη ημέρα καθώς, μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα στην ελληνική βουλή, αλλά και την ανακοίνωση του Προκόπη Παυλόπουλου ως υποψήφιου για την προεδρεία, έγινε γνωστό πως η ελληνική πλευρά καταθέτει αίτημα παράτασης της δανειακή σύμβασης.
Οι αναφορές στη δυσκολία της διαπραγμάτευσης πολλές, με πρώτη και κύρια την άτεγκτη στάση της Γερμανίας.“Η Ελλάδα θα ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης την Τετάρτη, στις γραμμές της συμφωνίας που προτάθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΕ και απορρίφτηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης” αναφέρει το άρθρο της financial Times, κάνοντας λόγο για το περίφημο κείμενο Μοσκοβισί πάνω στο οποίο θέλει να κλείσει τη συμφωνία η Ελλάδα.
Το BBC μεταδίδει την είδηση, τονίζοντας πως χωρίς συμφωνία η χώρα θα στερέψει από χρήματα. Το βρετανικό μέσο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και αναφέρει πηγές που τονίζουν φυγή καταθέσεων που αγγίζει τα 2 δις ευρώ κάθε εβδομάδα. Σε μια οικονομική του ανάλυση μάλιστα, το BBC και ο οικονομικός συντάκτης Ρόμπερτ Πέστον, σημειώνουν την απειλή που κρέμεται πάνω από την ίδια την ύπαρξη του ευρώ. Από τη μία η Γερμανία και οι συν αυτώ χώρες που ανθίστανται σθεναρά σε ειδική μεταχείριση απέναντι στην Ελλάδα που θα σήμαινε πως οι αυστηροί κανόνες μπορούν τελικά να καμφθούν και από την άλλη η προοπτική ασφυξίας της Ελλάδας που θα μπορούσε – σε περίπτωση Grexit – να οδηγήσει σε ντόμινο κατάρρευσης την ευρωζώνη.
Διαβάζοντας στο διαδικτυακό ιστότοπο της Le Monde βλέπουμε πως η Ελλάδα απασχολεί το γαλλικό Τύπο, τόσο για τις εξαγγελίες Τσίπρα σχετικά με τα πρώτα κοινωνικά μέτρα ανακούφισης, όσο φυσικά και για την επιλογή Προκόπη Παυλόπουλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση πηγαίνουν αντίθετα σε όσα προβλέπει το πρόγραμμα βοήθειας” σημειώνει το δημοσίευμα που σημειώνει την θέση του πρωθυπουργού πως η Ελλάδα δεν δέχεται τελεσίγραφα”.
“Η Ελλάδα πρόκειται την Τετάρτη (σήμερα) να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης για τέσσερις έως έξι μήνες” αναφέρεται Wall Street Journal σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, “σύμφωνα με αξιωματούχους που είναι σε θέση να γνωρίζουν την κατάσταση” όπως τονίζεται. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Η είδηση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί άμεσα για την αποκαθήλωση όσων έγιναν με εντολή του μνημονίου και ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συγκληθεί σύνοδος κορυφής για τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας του. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι “ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση”.
Από την πλευρά της η New York Times, προτρέπει τους Ευρωπαίους να αφήσουν χώρο στην Ελλάδα να ελιχθεί. “Είναι η μόνη καλή επιλογή που έχουν (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης)”, ενώ επισημαίνεται το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίζοντας ότι «το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ πραγματικό».
Επίσης, καταγράφεται ως «άμεσο θέμα» μια επέκταση του προγράμματος διάσωσης των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και όπως υπογραμμίζεται, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζουν ό
τι “η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε μια επέκταση με τους υφιστάμενους όρους και πρέπει να το πράξει μέχρι την Παρασκευή για να δώσει χρόνο σε όλες τις κυβερνήσεις για να την εγκρίνουν” και ότι “η επέκταση αυτή θα ξεκλειδώσει αμέσως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εκπροσωπήθηκε στις διαπραγματεύσεις από τον εριστικό υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αρνήθηκε να επεκταθεί (χρονικά) το πρόγραμμα και επιδιώκει ένα δάνειο-γέφυρα”. Η σύνταξη της εφημερίδας της Νέας Υόρκης διατυπώνει επίσης, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό” και “είναι αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της”.
Παράλληλα εκτενές αφιέρωμα στον Έλληνα πρωθυπουργό κάνει και το CNBC, που χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως αντάρτη της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες ανησυχούν για την αβεβαιότητα, φαίνεται να αγαπούν αυτό που ακούνε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει υψηλά ποσοστά αποδοχής, μέχρι και 80%, αλλά, αν μπορέσει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, μένει να αποδειχθεί», σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πώς να προχωρήσουμε μπροστά με τους όρους της διάσωσης».
Η ιταλική Corriere Della Sera αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή και τονίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτιμά πως το eurogroup με τη στάση του προκαλεί. Επιπλέον, το δημοσίευμα τονίζει πως η Ελλάδα θα ζητήσει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για το θέμα, με τον πρωθυπουργό να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο Ματέο Ρέντσι. Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στοσκίτσο της Αυγής που παρουσιάσει τον Β. Σόιμπλε ντυμένο ως ναζί. Αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από το περιστατικό (το φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 8 Φλεβάρη), οι Ιταλοί το επαναφέρουν, τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε “ατυχή” την επιλογή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ