Σε τι ποσοστά κυμαίνεται η απορροφητικότητα των προγραμμάτων voucher. Προς τα πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται σε ολοκλήρωση των προγραμμάτων voucher που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ως εκεί. Στη συνέχεια σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr θα δημιουργηθούν νέου τύπου προγράμματα, που θα διαφοροποιηθούν από τα υπάρχοντα.

Από την πλευρά τους, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), διαπιστώνουν τα προβλήματα στην εφαρμογή των προγραμμάτων, ζητούν περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επιλογή των παρόχων, αλλά όχι και κατάργησή τους.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν συναντηθεί σε μια προσπάθεια να ανταλλάξουν απόψεις και να βρεθούν κοινά σημεία επαφής. Οι ενστάσεις του υπουργείου Εργασίας, εστιάζονται στο γεγονός ότι είναι πολύ μικρή η απορροφητικότητα των ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, με συνέπεια αντί να βρίσκουν μια μόνιμη δουλειά, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, να επιστρέφουν στην ανεργία και να διογκώνεται έτσι, το πρόβλημα.

Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που τα ποσοστά απορροφητικότητας των προγραμμάτων voucher κυμάνθηκαν πάνω από το 30%, συνολικά φαίνεται ότι δεν ξεπερνούν το 15%, αν και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για παράδειγμα στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και δια βίου μάθησης Ευρωεργασιακή ΑΕ, στο πρόγραμμα «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών», καταγράφηκε απορροφητικότητα που έφτασε το 34,8%.

Πιο συγκεκριμένα, καταρτίστηκαν 798 εκπαιδευόμενοι και από αυτούς παρέμειναν 278 στις επιχειρήσεις που εργάστηκαν, με συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, για χρονικό διάστημα το λιγότερο έξι μηνών, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης. Όλα αυτά την ώρα που έφτασαν τις 112 οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε  προσλήψεις.

Το υπουργείο Εργασίας όμως δεν έχει τη μεμονωμένη εικόνα από κάποια ΚΕΚ, αλλά μια πιο συνολική, που δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Άλλωστε και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου αναγνωρίζουν ότι, όταν ανάμεσά τους υπάρχουν πρώην συνδικαλιστές ΔΕΚΟ, νυν συνταξιούχοι, που έχουν ανοίξει ΚΕΚ στο όνομα των παιδιών τους και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα, αυτό μειώνει κατακόρυφα την αξιοπιστία του κλάδου.

Γι’ αυτό άλλωστε στα αιτήματα που έχουν υποβάλλει προς την αναπληρώτρια υπουργό, αρμόδια για θέματα ανεργίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου, είναι και η όσο γίνεται αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής των παρόχων, έτσι ώστε αυτοί που τελικά θα επιλέγονται να έχουν την ποιότητα για να ολοκληρώσουν με επιτυχία, το σύνολο του προγράμματος.