Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου

Με σημαντικά ευρήματα από Μακεδονικούς τάφους

 

Η περιοδική αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Ανοίγοντας Δρόμους» εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής 8 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου παρουσία πλήθους κόσμου.

Πρόκειται για έκθεση η οποία περιλαμβάνει ευρήματα που ανασκάφηκαν μεταξύ των ετών 2008-2013 κατά τη διάρκεια των έργων στην εθνική οδό και στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας Έλενα Παπασταύρου άνοιξε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ευρήματα από τις θέσεις Πηγή Αθηνάς, Πηγή Αρτέμιδος, Τριμπίνα και Τάφος Κατερίνης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται εστιάζουν στα ταφικά έθιμα της Μέσης και Ύστερης Εποχής Χαλκού, της Ύστερης Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου, καθώς και των αυτοκρατορικών χρόνων της Ρωμαϊκής Εποχής.

Όπως τονίστηκε, τα ευρήματα είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς επαναδιαμορφώνουν το χάρτη του Μυκηναϊκού κόσμου, συμπληρώνουν τις γνώσεις μας γύρω από την αρχιτεκτονική των Μακεδονικών Τάφων και εμπλουτίζουν τις πληροφορίες μας σχετικά με την Υστερορωμαϊκή περίοδο στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον τσελίστα και συνθέτη Γιώργο Καλούδη.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι και τις 5 Ιουλίου 2015.