Πιάνει δουλειά από την Παρασκευή το Brussels Group. Πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις. Οι εταίροι, επιμένουν σε αλλαγές σε ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό

Οι κρίσιμες επαφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον – όπου βρίσκεται ήδη από χθες για τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας – δεν είναι το μοναδικό μέτωπο διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη στην Αθήνα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προετοιμάζεται πυρετωδώς για την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, αφού αύριο Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το Brussels Group.

Οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και δανειστών που συμμετέχουν στο Brussels Group αναμένεται να διαρκέσουν – εκτός απροόπτου – έως την ερχόμενη Τρίτη.

Το οικονομικό επιτελείο δίνει μάχη με τον χρόνο, αναζητώντας τα κοστολογημένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα που θα περιλαμβάνει η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές.

Κι ενώ η κοστολόγηση των μέτρων της λίστας της κυβέρνησης έχει ήδη φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, σε αυτά εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται οι ριζικές αλλαγές σε ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό που ζητούν οι εταίροι.

Ήδη οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχουν μπει σε νέα βάση, μετά την τηλεδιάσκεψη εξπρές του Euro Working Group που πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ο διαχωρισμός των ελληνικών ζητημάτων προς εξέταση σε επιμέρους θεματικές ενότητες για τον καλύτερο συντονισμό των διαπραγματεύσεων.

Εντός των επόμενων 24ώρων, οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να κορυφωθούν, με το βλέμμα στις επαφές του Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.