ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 395 ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ 9 ΜΑΡΙΝΕΣ

 

Η «Γαλάζια Σημαία» κυματίζει τη φετινή χρονιά σε 395 ακτές και 9 μαρίνες και η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση ανάμεσα σε 51 χώρες παγκοσμίως! Η ανάρτηση της πρώτης Γαλάζιας Σημαίας σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 13 Μαϊου στην Παραλία Κατερίνης παρουσία πλήθους κόσμου.

Σε μια λαμπρή τελετή, κατά την οποία η Γαλάζια Σημαία αφήχθη με πρωτότυπο τρόπο μέσω θαλάσσης για να αναρτηθεί στη συνέχεια στον ιστό δίπλα στην ελληνική σημαία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας ανακοίνωσαν τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες της Ελλάδας για το 2015. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ξενοδοχείο Mediterranean Village του ομίλου Λάμπρου Α.Ε., όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Είχαν προηγηθεί βιωματικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν πάνω από 400 μαθητές των δημοτικών σχολείων της περιοχής, οι οποίοι μέσα από το παιχνίδι γνώρισαν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», εκφράστηκαν δημιουργικά και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ασφαλούς χρήσης των ακτών.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, Ελισάβετ Χατζηνικολάου, η οποία συμβολικά και σε πανηγυρικό κλίμα ανάρτησε μαζί με τον πρόεδρο της ΕΕΠΦ Νίκο Πέτρου τη «Γαλάζια Σημαία». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Μητροπολίτης Κίτρους και Πλαταμώνα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, το Δ.Σ και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των Δήμων Κατερίνης, Δίου Ολύμπου και Πύδνας, καθώς  και πολλοί εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και διαχειριστές ακτών.

Οι βραβευμένες ακτές της Πιερίας, όπως ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, είναι συνολικά 5 και βρίσκονται στο δήμο Κατερίνης και συγκεκριμένα στα εξής σημεία: Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Village και Κορινό. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε η κα Ξυπτερά, υπάρχει η πρόθεση και η βούληση την επόμενη χρονιά και σε συνεργασία και με τους τρεις δήμους της Πιερίας, αυτός ο αριθμός να αυξηθεί κατά πολύ και να ανέλθουν σε δεκατρείς.

 

Ειδικότερα, η κα Ξυπτερά επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, εγκαταστάσεις ΑΜΕΑ, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν νέους προορισμούς ή όταν προτείνουν περιοχές στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping. Επιπλέον υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη τάση οι πελάτες να επιλέγουν ξενοδοχεία και  προορισμούς  με περιβαλλοντική διαχείριση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας από την πρώτη στιγμή  της ανάληψης των καθηκόντων μας τον Δεκέμβριο του 2014 στις συναντήσεις που είχαμε με τους κυρίους Δημάρχους των τριών Δήμων της Πιερίας και με την κυρία Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κάναμε γνωστό το αίτημά  μας για την ανάγκη προστασίας της θάλασσας και την οργάνωση και καθαριότητα των ακτών μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιμένουμε να κινούμαστε.

Σήμερα όλοι μας γινόμαστε κοινωνοί του μηνύματος του Ελληνικού τουρισμού που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε. Η αρμονική συνύπαρξη και παράλληλη πορεία του φυσικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της τουριστικής ανάπτυξης στη χώρα μας, είναι ένας σίγουρος τρόπος να κοιτάξουμε όλοι μαζί, πολίτες, φορείς, πολιτεία και επιχειρήσεις, μπροστά πολύ μπροστά και ψηλά.

Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας, μας αφορά όλους και ως εθνική προσπάθεια οφείλει να αντιμετωπίζεται».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκαναν επίσης η κα Χατζηνικολάου, ο κ. Πέτρου, ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερί
νης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης, Ευστάθιος Κεραμιδιώτης, ο αν. δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Νίκος Λάππας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας-Κολινδρού, Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ΕΕΠΦ για την προώθηση του θεσμού και δήλωσε: «Η τουριστική πελατεία της χώρας μας είναι σε συντριπτικό βαθμό πελατεία ήλιου και θάλασσας (παραθεριστικού τουρισμού) και για τη ζήτηση αυτή το κυρίαρχο συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι τα καθαρά νερά και η ποιότητα και καθαρότητα των ακτών της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών μας.

Ο θεσμός των «Γαλάζιων Σημαιών» συνιστά τρόπον τινά επιβεβαίωση ή πιστοποίηση του πλεονεκτήματος αυτού προς το εξωτερικό και επομένως είναι σημαντικό πλεονέκτημα για το marketing των τουριστικών μας προορισμών. Ο ΕΟΤ στηρίζει την ΕΕΠΦ, τον εθνικό συντονιστή, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας της με το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, διαδίδοντας με τα δικά του μέσα και το διό του δίκτυο τις «Γαλάζιες Σημαίες» ως θεσμό, αλλά και προβάλλοντας τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες. Απαιτείται μία συστηματική προσπάθεια και από τους ΟΤΑ και από τους τουριστικούς επιχειρηματίες, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα στην Πιερία, ώστε η χώρα μας να είναι του χρόνου πρώτη σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» όπως της αξίζει».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ναυαγοσωστική Δ. Λάμπρου και ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης.