Ευρωπαϊκή πια η υπόθεση διαπραγμάτευσης, μετά την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ. Πυρετός ζυμώσεων σε Euro Working Group και Brussels Group για συμφωνία στο Eurogroup. Κληρώνει για πλεόνασμα και ΦΠΑ

 

Φοροεισπρακτικά μέτρα, παράταση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και ελάφρυνση χρέους είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα βασιστεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

 

Ο νέος – και εκτός απροόπτου τελευταίος – χρονικός ορίζοντας που έχει τεθεί με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας είναι το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Οι επόμενες έξι ημέρες χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, ενώ μέχρι τότε αναμένεται να κορυφωθούν εκ νέου οι ζυμώσεις, σε τεχνικό επίπεδο.

Το Euro Working Group που ξεκίνησε να συνεδριάζει χθες, θα συνεχίσει και σήμερα τις εργασίες του, ενώ το σαββατοκύριακο τη σκυτάλη αναμένεται να λάβει το Brussels Group.

Κατά τις πληροφορίες, από την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αναμένονται και νέες συνεδριάσεις σε επίπεδο Euro Working Group, με στόχο την οριστική προετοιμασία του Eurogroup της Πέμπτης.

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παρά τη φαινομενική απόσυρση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ από τις διαβουλεύσεις, λόγω απογοήτευσης από τη μη επίτευξη προόδου, οι εργασίες θα κορυφωθούν τα επόμενα 24ωρα τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα συνεχίζεται.

Οι δανειστές τοποθετούν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 στο 1% του ΑΕΠ, με την ελληνική πλευρά, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές πως έχει ήδη συναινέσει, να επιμένει για πλεόνασμα στο 0,75% του ΑΕΠ.

Η χρυσή τομή δεν αποκλείεται να αναζητηθεί κάπου στη μέση.

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Μετά την ενδελεχή εξέταση πληθώρας σεναρίων και… συνδυασμών, το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για την παραμονή των τριών συντελεστών ΦΠΑ ως έχουν (δηλαδή 6,5%, 13%, 23%).

Αυτό που αλλάζει φαίνεται πως θα είναι το μείγμα των αγαθών, ήτοι των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα υπάγονται σε κάθε συντελεστή.

Με στόχο την αύξηση των εισπράξεων κατά 1,3 δισ. ευρώ, σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να πλήξει την αγορά, λόγω της  μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό και τον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην εστίαση, με τα πλέον δυσμενή σενάρια να προβλέπουν επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από το 13%.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου – πλην την Κρήτης – η τελευταία ελληνική πρόταση που εστάλη στους δανειστές προβλέπει την κατάργηση του και την επιστροφή αυτού του ποσού με την εκκαθάριση της δήλωσης.

 

Πηγή: news247