– ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Β. ΤΣΙΤΣΑΝΗ
– ΞΕΚΙΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

 

Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, του Γενικού Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Μανδρίτη, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος πατέρα Ιωακείμ, του ιερέα Αγ. Δημητρίου Λιτοχώρου πατέρα Αθανασίου, του Έλληνα Πρέσβη στην Κένυα κ. Ελευθερίου Κουβαριτάκη, του καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννη Βούρου, του επιτίμου προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και προέδρου του μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητού κ. Παντερμαλή, του επιτίμου προέδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Π. Μητούλη, της βουλευτού Πιερίας κ. Μ. Σκούφα, του προέδρου της εξελεγκτικής γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Θ. Καμπερίδη, των μελών της εξελεγκτικής γραμματείας κ. Δ. Πιστικού και κ. Θ. Κάκκαλου, του αντιδημάρχου δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Δ. Φόλιου,του προέδρου της Δ.Κ. Λιτοχώρου κ. Ν. Μαρνέλα, της εκπροσώπου του δήμου Κατερίνης και προέδρου του δημοτικού ωδείου Κατερίνης κ. Π. Μακρίδου-Παρτσαλίδου, των δημοτικών συμβούλων δήμου Δίου Ολύμπου κ. Γ. Φαρμάκη, κ. Ευ. Μόχλα, κ. Κ. Κουρίτα, εκπροσώπων Αρχών, συλλόγων  και φορέων, εκπροσώπων ομογενών καθώς και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου μια ιδιαίτερα ξεχωριστή συναυλία με τη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Ι. Σακελλαρίδης, προς τιμήν του Βασίλη Τσιτσάνη, στον κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο του Ιδρύματος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση, ύστερα από προσωπική πρωτοβουλία του προέδρου του Ιδρύματος κ. Δ. Πασχάλη καλύφθηκεαπό τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤΕΝΝΑ  & STAR. Επίσης, μεταδόθηκε παγκοσμίως διαδικτυακά, μέσω του live streaming, σε απευθείας σύνδεση, υπό την επιμέλεια του Διευθυντή Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κ. Νίκου Μυστακίδη, και την συνδρομή του καθ. Πληροφορικής και Σύμβουλου Τεχνολογίας κ. Απόστολου Ντινάκη, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε εκατομμύρια θεατές στον κόσμο, να την παρακολουθήσουν. Τέλος, η εκδήλωση καταγράφηκε σε dvd για να διανεμηθεί στους απανταχού Λιτοχωρίτες.
Στη συνέχεια, η συντονίστρια κ. Ι. Παπαδιαμαντή, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας του ΔΙΜΑ με τα ιδρύματα της Κύπρου σε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό επίπεδο και ιδιαίτερα στα διαδικτυακά μεταπτυχιακά που θα δώσουν την ευκαιρία στα ελληνόπουλα πρωτίστως της εδώ περιοχής αλλά και ευρύτερα της Ελλάδος όπως γίνουν κάτοχοι τίτλων master & doctora κυπριακών πανεπιστημίων.
Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην καλλιτεχνική δημιουργικότητα, τη μουσική παράδοση, το φιλόμουσο και καλλίφωνο των Λιτοχωριτών λέγοντας μεταξύ άλλων: «…Το Λιτόχωρο, στη θέση της αρχαίας Πίμπλειας, πόλης περίφημης για τη μουσολατρεία της, με τη μουσική να κυλάει στις φλέβες και την ψυχή των Λιτοχωριτών.  …κάθε σπίτι, κάθε γειτονιά βούιζε από τα τραγούδια, τραγούδια δημοτικά, τραγούδια της χαράς, της λύπης, της εργασίας, της ξενιτιάς, του γάμου. Το Λιτόχωρο λοιπόν απόψε τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη, εδώ στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Τέλος ευχαρίστησε τους Λιτοχωρίτες, κ. Σπύρο Ντάβανο, τον καθηγητή φιλόλογο κ. Νίκο Ντάβανο, τον απόστρατο αξιωματικό-πτυχιούχο νομικής  κ. Σωτήρη Μασταγκά και την καθηγήτρια φιλόλογο κ. Δέσποινα Καρτσιούνα-Παπαζαχαρία, οι οποίοι συνέδραμαν άμεσα και με ιδιαίτερη χαρά στην παροχή πληροφοριών για τη μουσική παράδοση του Λιτοχώρου.
Μητροπολίτης Γρεβενών
Ο εκ Λιτοχώρου ορμώμενος σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ  χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη, για το τεράστιο πολιτιστικό έργο που επιτελεί στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, που βοηθά τον τόπο, το Λιτόχωρο, τον πολιτισμό και την παιδεία. Είναι μια απαραίτητη παρουσία στον τόπο μας και επειδή ο χρόνος είναι πολύτιμος, ήρθαμε εδώ για να απολαύσουμε τη λιτοχωρίτικη παράδοση που είναι πάντοτε μουσικόφιλη».
Γενικός Πρόξενος Κυπριακής Δημοκρατίας
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη κ. Α. Μανδρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στο Ίδρυμα και τον Πρόεδρο του για το έργο που επιτελείται και συμβάλει στην διάδοση των αξιών του οικουμενικού ελληνισμού αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής που βρ
ίσκεται στους πρόποδες της κατοικίας των Θεών των προγόνων μας. Πιστεύω ότι – παρά την εδώ πολύ σύντομη παραμονή μου – ότι έχει ήδη εγκατασταθεί και αναπτυχθεί μία καλή σχέση και φιλία μεταξύ του Προέδρου το Ιδρύματος και εμού και προσβλέπω στην συνέχεια και ολοκλήρωση της σχέσης αυτής με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη των μακραίωνων και ιστορικών σχέσεων μεταξύ του ελληνισμού της βορείου Ελλάδος και του κυπριακού ελληνισμού.  Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η προάσπιση και ανάπτυξη των ιδανικών και των αξιών μας, παραμένει ο βασικός πυλώνας ενίσχυσης του αγώνα που διεξάγουμε για φυσική και εθνική επιβίωση. Σε αυτά τα πλαίσια και στο πνεύμα της όλης εκδηλώσεως, χαιρετίζεται η προσπάθεια για ανάδειξη της περιφέρειας αλλά και του απόδημου ελληνισμού που κρατάει άσβεστη την φλόγα της ιστορικής μας συνέχειας. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου (κάτι το οποίο επιμελείται η νομική σύμβουλος του Ιδρύματος κα Παπαδιαμαντή) για προσφορά διαδικτυακών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε φοιτητές της περιοχής, σε συνεργασία με εκπαιδευτήρια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου. Τα συγχαρητήρια μου και πάλι στον Πρόεδρο και τα στελέχη του Ιδρύματος ευχόμενος καλή συνέχεια και μεταφέροντας σε όλους τους κατοίκους της περιοχής την αγάπη της κυπριακής πολιτείας».
Χαιρετισμοί
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Γιάννη Βούρο, τη βουλευτή Πιερία κ. Μπέττυ Σκούφα,  τον επίτιμο πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή κ. Δ. Παντερμαλή, τον επίτιμο πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος κ. Π. Μητούλη και την πρόεδρο της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου Δήμου Δίου Ολύμπου «Ιωάννης Σακελλαρίδης».
Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ι. Σακελλαρίδης»
Η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Ι. Σακελλαρίδης, υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη ταξίδεψε το κοινό σε μια άλλη εποχή με τα μουσικά ακούσματα του Β. Τσιτσάνη, με τη συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού και την ανάγνωση σχετικού βιογραφικού, με 17μελή ορχήστρα και με σολίστες την Η. Μελίδου και τον Γ. Χαρίση. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από έξι ενότητες με χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικά τραγούδια του μεγάλου μουσουργού όπως «Ξημερώνει και βραδιάζει», «Όμορφη Θεσσαλονίκη», «Ακρογιαλιές δειλινά», «Ζαϊρα», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Της γερακίνας γιος», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Συννεφιασμένη Κυριακή» κ.α.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαδιαμαντή: «Ο Τσιτσάνης μπόλιασε το ρεμπέτικο με δυτικά μελωδικά στοιχεία και εμπλούτισε τη λαϊκή ορχήστρα με νέα ηχοχρώματα, προσθέτοντας το πιάνο και το ακορντεόν. Με τον Τσιτσάνη, το ρεμπέτικο έγινε τέχνη».
Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του καλλιτεχνικού προγράμματος ο κ. Μανδρίτης, εκτός πρωτοκόλλου και εκτός προγράμματος και μέσα σε πλήθος επιφωνημάτων ενθουσιασμού και συγχαρητηρίων, έκανε την πρόταση να παρουσιαστεί αυτή η μουσικοχορευτική βραδιά και στην Κύπρο.
Τιμητική βράβευση στον Δ. Πασχάλη
Προς το τέλος της βραδιάς και με μουσικό χαλί τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Β. Τσιτσάνη, η κ. Παπαδιαμαντή κάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ για να βραβεύσει τον Πρόεδρο κ. Πασχάλη εκ μέρους της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ι. Σακελλαρίδης» και ύστερα από επιθυμία του Διοικητικού της Συμβουλίου. Η βράβευση αποτέλεσε την ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για το έργο του και η πρόεδρος, εκπροσωπώντας τη δημοτική χορωδία, τού ευχήθηκε καλή δύναμη, ελπίζοντας ότι και στο μέλλον θα συνυπάρξουν τέτοιες συνεργασίες στην τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό.