Έντονο ενδιαφέρον κατοίκων Σβορώνου, Ανδρομάχης και Προσηλίου για το πρόγραμμα κομποστοποίησης Biowaste
Οι προοπτικές και οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του έργου “Χρήση συστημάτων «Πληρώνω όσο Πετάω» και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE” παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 22/6/2020 κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τους κατοίκους της Δ.Κ. Σβορώνου, της Ανδρομάχης και του Προσηλίου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κατερίνης, καθώς ο Δήμος Κατερίνης έχει εκεί αναπτύξει πιλοτικά ένα καινοτόμο σύστημα διαλογής στην πηγή, ενώ εγκατέστησε και μια κινητή μονάδα κομποστοποίησης προ διαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων σε δημοτικό χώρο (στα όρια του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου).
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του προγράμματος προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κατοίκων των τριών περιοχών, γι’ αυτό και αρκετοί από αυτούς όχι μόνο έλαβαν μέρος στον διάλογο που έγινε μετά τις ενημερωτικές εισηγήσεις αλλά και δήλωσαν εγγράφως τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος του Δ.Κατερίνης.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
«Το έργο αυτό το παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση, την οποία και συγχαίρουμε», είπε, αρχικά, στον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος και πρόσθεσε λέγοντας: «Θα το συνεχίσουμε αυτό το πρόγραμμα, διότι είναι ένα έργο πρωτοποριακό, είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Θα το συνεχίσουμε και θα επενδύσουμε πάνω σ’ αυτό, έτσι ώστε η πόλη μας, ο Δήμος Κατερίνης να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ως προς την ανακύκλωση και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση και αναφερόμενος στη λειτουργία του προγράμματος Biowaste τόνισε ότι «το συγκρότημα των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων εδώ στον Σβορώνο, εκτός από τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα, έχει πλέον και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνική αποστολή». Ο Σεβασμιότατος έδωσε συγχαρητήρια στον Δήμαρχο κ. Κουκοδήμο για τη λειτουργία του προγράμματος και ευχήθηκε «πάντοτε η Κατερίνη να πρωτοπορεί και να είναι μπροστά στην ανάπτυξη και ειδικότερα στις πρωτοβουλίες αυτού του είδους».
Αμέσως μετά, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στα οφέλη του προγράμματος, λέγοντας: «Θέλουμε να μειώσουμε τα απορρίμματά σας μέσα από αυτή τη διαδικασία, θέλουμε να δούμε με άλλη οπτική το τι θεωρείται απόρριμμα ή σκουπίδι και τι δεν θεωρείται. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να μειώσουμε τα σκουπίδια στο οικοσύστημά μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης.
Νωρίτερα σε ομιλία της η Κατερίνα Πόδα, υπάλληλος του Δ.Κατερίνης, η οποία «έτρεξε» το όλο πρόγραμμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ως Δήμος Κατερίνης τολμήσαμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας δικής μας πρότασης και την πετύχαμε. Την πρόταση και το έργο ονομάσαμε Biowaste και θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο μας μία νέα διαδικασία κομποστοποίησης».
Η ενημερωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εισήγηση του Γιώργου Λύτα, μηχανικού περιβάλλοντος και εκπροσώπου της εταιρίας EnviroplanA.E.η οποία λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος στον Δ.Κατερίνης για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. «Θα κληθούμε όλοι μας να συλλέγουμε ξεχωριστά τα βιοαποδομήσιμα απορρίμματα που παράγουμε στην κουζίνα μας και στον κήπο μας,ενώ μέσω ενός συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», να μπούμε σε μια διαδικασία εξοικονόμησης πόρων και για τον Δήμο Κατερίνης αλλά και για τη δικιά μας τσέπη μέσω της απομοίωσης των δημοτικών τελών», τόνισε στην ομιλία του.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κύριος σκοπός του έργου BIOWASTE, στην υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Κατερίνης είναι ο επικεφαλής εταίρος, συνιστά η ευθυγράμμιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση αποβλήτων και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ενός συστήματος διαχωρισμού στην Πηγή (δηλαδή κατά την παραγωγή) των οργανικών βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (αποβλήτων κουζίνας και κήπων – πάρκων), με την επιτόπια επεξεργασία τους να διαδραματίζει σημαντικό και βασικό ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσηςέγινε ενημέρωση για τις προοπτικές και τις δυνατότητες του προγράμματος, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα “BIOWASTE”,τα οφέλη του για το περιβάλλον και για τους δημότες καθώς και η διαδικασία συμμετοχής των δημοτών στο πρόγραμμα, ενώ αποσαφηνίστηκαν οι έννοιες όπως «Χρήση συστημάτων Πληρώνω όσο Πετάω και Αυτόνομων Μονάδων Κομποστοποίησης για τη διαχείριση Βιοαποβλήτων σε τουριστικές περιοχές – BIOWASTE, καθώς επίσης και τα υλικά που πρέπει να συλλέγονται χωριστά προς κομποστοποίηση.
Στους επιθυμούντες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατοίκους των τριών περιοχών, ο Δήμος Κατερίνης θα παρέχει δωρεάν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του έργου (καφέ και πράσινους κάδους, κομποστοποιήσιμες σακούλες κ.λπ.), καθώς επίσης την κατάλληλη ενημέρωση/εκπαίδευση για τις απαιτήσεις και τη λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον,ο Δήμος θα παρέχει διαρκή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, επιλύοντας οποιαδήποτε προβλήματα τυχόν προκύψουν.
Ακολούθως η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και επιτηρούμενη από τον Δήμο. Τα οργανικά υλικά θα υφίστανται μια ειδική φυσική διεργασία μετατροπής τους σε κομπόστ. Το κομπόστε είναι ένα φυσικό εδαφοβελτιωτικό υλικό για λίπανση του εδάφους έτοιμο για χρήση, το οποίο θα διανέμεται σε όσους συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα.
Τέλος, ο Δήμος Κατερίνης εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς:
Το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Γεώργιο
Τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους κ.κ. Γεώργιο Κυριακίδη και Γεώργιο Τσιαλό
Τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντινίδη Χρήστο και το Συμβούλιο της Κοινότητας Σβορώνου,
Το Τμήμα Προγραμματισμού & Διαφάνειας του Δήμου μας
Τη Δ/νση Περιβάλλοντος & Καθαριότητας του Δήμου μας
Το Γραφείο Τύπου του Δήμου μας
Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης
Τον εκπρόσωπο της Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ, κ. Κώστα Ζαπουνίδη
Τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ENVIROPLAN S.A., κ. Γεώργιο Λίτα
Τους Δημοσιογράφους της πόλης μας (Παρόντες: Γαλανός, Ζαμαντζάς, Λαπάτσης (βιντεοσκόπηση), Διαμαντοπούλου)
Κάλυψη της εκδήλωσης με Drone: Γιάννης Μπεϊνάς
Τους κατοίκους και τα καταστήματα της Κοινότητας ΣΒορώνου, της Ανδρομάχης και του Προσηλίου που αγκάλιασαν τόσο με την παρουσία τους όσο και με τη συμμετοχή τους στο έργο “ BIOWASTE”, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές και τις δυνατότητες του προγράμματος για την περιοχή τους.
Χορηγοί Εκδήλωσης:
Τεχνική κάλυψη: Καμανατζής Μιχάλης
Διάθεση νερού: Κάβα Σκαμπαρδώνης
Άνθη-φυτά: Νταντάμης Ιωάννης
(Δελτίο τύπου)