ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΕΝΤΡΑ

Αποφασισμένος να ακολουθήσει τη δικαστική οδό είναι ο δήμος Κατερίνης στρεφόμενος κατά εκείνων που με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να κόψουν φυλλώματα, κλαδιά ακόμη και ολόκληρα δέντρα.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο δημαρχείο Κατερίνης, έγινε αναφορά σε τέτοιες περιπτώσεις και δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα «επιτεύγματα» συμπολιτών μας, που απ’ ότι φαίνεται δεν διακρίνονται από περιβαλλοντική ευαισθησία. Συγκεκριμένα, τα περιστατικά αφορούν παράνομες κλαδεύσεις δέντρων σε πεζοδρόμια σε οδούς η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η 19ης Μαϊου, η Βύρωνος κ.α. Μάλιστα, στην οδό Κουντουριώτου στα Ευαγγελικά, κάποιος έκοψε από τη ρίζα ένα δέντρο ηλικίας 20 χρόνων.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να προστατεύουν το αστικό πράσινο, καθώς η δημοτική αρχή έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προστασίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ήταν ένα στοίχημα να φτιάξουμε την πόλη πιο ανθρώπινη, με πεζοδρόμια που ευνοούν τη βιώσιμη κινητικότητα». Πρόσθεσε μάλιστα πως στην Κατερίνη έχουν κατασκευαστεί πάνω από 50 χιλ. νέων πεζοδρομίων, με πρόβλεψη για φύτευση πολλών νέων δέντρων. «Τελευταία βλέπουμε μία βαρβαρότητα που συμβαίνει προς τα δέντρα. Είναι μία πράξη που τη θεωρούμε εχθρική προς την κοινωνία και την πόλη» πρόσθεσε.
Παρών στη συνέντευξη ήταν ο κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης και γεωπόνος του δήμου Κατερίνης, που έχει κάνει και διατριβή με θέμα τις παρεμβάσεις στο αστικό πράσινο, η οποία θα παρουσιαστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως σημείωσε, η πόλη της Κατερίνης έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αναλογίας πράσινου ανά κάτοικο, που ανέρχεται σε 3,2 τ.μ. Την ίδια στιγμή σε άλλες πόλεις το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 1,5 τ.μ. έως 2,8 τ.μ. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Κατερίνη αύξησε το ποσοστό δέντρων κατά 25% και ενώ το 2005 υπήρχαν στα πεζοδρόμια 5.460 δέντρα, σήμερα υπάρχουν 7.134.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Ευστάθιος Κεραμιδιώτης τόνισε ότι πρέπει οι πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Εξάλλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Κατερίνης Λάζαρος Ντόντης ενημέρωσε πως ο δήμος θα κινηθεί νομικά και θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο της άσκησης αγωγών με σκοπό την αποκατάσταση της ζημιάς.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο δήμαρχος επικοινώνησε για το θέμα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και με τον Μητροπολίτη Κίτρους ώστε το επόμενο διάστημα να γίνει ενημέρωση και των πιστών για την προστασία των δέντρων και του περιβάλλοντος.