Αναζητά τα ισοδύναμα για να μη μειωθούν οι συντάξεις που βρίσκονται κάτω από τα 1.000 ευρώ

 

Πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών εξετάζει η κυβέρνηση.

Μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο οι μειώσεις των συντάξεων να αγγίξουν ακόμη και τα εισοδήματα που βρίσκονται σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας επαναφέρει προτάσεις που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν από τους εκπροσώπους των δανειστών, όπως είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει πέσει η μερική ή ακόμη και η ολική επαναφορά των εργοδοτικών εισφορών στο ύψος που ήταν το 2012, όταν και εφαρμόστηκε η πρώτη περικοπή της τάξης του 1,1 ποσοστιαίων μονάδων. Στη συνέχεια, εφαρμόστηκε το 2014 και νέα περικοπή 3,9 μονάδων, 2,9 από τις εισφορές των εργοδοτών και 1,1 από αυτές των εργαζομένων.

Εξαιτίας της μείωσης των εισφορών, εκτιμάται ότι τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που διεύρυνε τα ελλείμματα του ταμείου.

 

Να σημειωθεί ότι η πρόταση είχε απορριφθεί  στο παρελθόν από τους δανειστές με το επιχείρημα ότι ήταν αντιαναπτυξιακή και επιβάρυνε την επιχειρηματικότητα καθώς δημιουργεί αντικίνητρα για νέες επενδύσεις, αφού το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας θεωρείται ήδη πολύ υψηλό.

Παράλληλα με την πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών η γενικόλογη αναφορά του υπουργού εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για «εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα» -μετά την χθεσίνη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις– παραπέμπει σε νέο φόρο η εισφορά  από τις επιχειρήσεις ή τους «έχοντες» για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο όπως επισήμανε και ο κ. Ντομπρόβσκις δεν απηχεί τη συνεισφορά κάθε εργαζόμενου και χρειάζεται  συστηματικές μεταρρυθμίσεις (δηλ. συνεχείς εξισώσεις παροχών προς τα κάτω) ώστε να γίνει πιο δίκαιο.

Πληφοροφίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η απευθείας διασύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον, να υπάρξει και κάποιο είδος ειδικού φόρου που θα οδηγείται στο σύστημα. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση για προώθηση ενός μέρους από τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, από το ΤΑΙΠΕΔ προς το ασφαλιστικό.

 

 

tovima.gr