Πανελλήνιες 2020: Πώς γίνεται η μετατροπή των βαθμών σε μόρια – Πόσο μπορεί να επηρεάσει τις βάσεις
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών μπορούν να μετατρέψουν τους βαθμούς σε μόρια και να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με τις περσινές, μέσα από την εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας.
Από το πρωί της Παρασκευής, οι 100.000 περίπου υποψήφιοι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έμαθαν τους βαθμούς τους. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2020 για τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας, ενώ πλέον δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους να μετατρέψουν μέσω ειδικής εφαρμογής τους βαθμούς τους σε μόρια, ώστε να συγκρίνουν την επίδοσή τους με την περσινή, δεδομένου ότι φέτος, ο τρόπος υπολογισμού έχει αλλάξει. Κι αυτό διότι, από φέτος καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μαθήματα που να δίνουν περισσότερα μόρια, κάτι που ίσχυε μέχρι το 2019.
Πόσο άλλαξε η βαρύτητα των μαθημάτων
Πλέον, κάθε μάθημα δίνει 250 μόρια. Αυτό ισχύει για πρώτη φορά φέτος, αφού μέχρι πέρυσι υπήρχε ο διαχωρισμός των μαθημάτων βαρύτητας που είχαν περισσότερα μόρια. Συγκεκριμένα, πέρυσι το μάθημα βαρύτητας 1 έδινε 330 μόρια, το μάθημα βαρύτητας 2 έδινε 270 μόρια και τα υπόλοιπα μαθήματα έδιναν από 200 μόρια. Φέτος, όλα τα μαθήματα δίνουν 250 μόρια.
Αυτό βέβαια επηρεάζει τον συνολικό αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν φέτος οι υποψήφιοι, δεδομένου ότι ο βαθμός δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα μαθήματα, ωστόσο η διαφοροποίηση του συγκεντρωτικού αριθμού εξαρτάται από τους βαθμούς που θα πάρει σε όλα τα μαθήματα. Βέβαια, εδώ αξίζει να τονιστεί μία γενική αυξητική τάση που παρατηρείται στη συγκέντρωση μορίων κι αυτό διότι τα μαθήματα βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια ήταν συνήθως και πιο δύσκολα, πλέον όμως είναι “ισοδύναμα” από πλευράς μορίων.
Όπως αναφέρουν τα foititikanea η αύξηση των μορίων των υποψηφίων δεν θα είναι ίδια σε όλη την γκάμα μορίων. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά των βαθμών από τον μέσο όρο των βαθμών του υποψηφίου τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφοροποίηση του συνολικού αριθμού μορίων σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, αυτό προϊδεάζει για αύξηση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού μορίων. Το συμπέρασμα είναι πως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις περσινές βάσεις, δεδομένου ότι φέτος αλλάζει ο υπολογισμός των μορίων, άρα ενδέχεται αυτό να επηρεάσει και τις βάσεις.