ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΕΧΟΥΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

 

Η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις ήταν το θέμα της εκδήλωσης με τίτλο «Ένα Δώρο Ζωής» που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Να σημειωθεί πως η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης σε συνεργασία με 14 ακόμη φορείς της Πιερίας: την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, τον Ιατρικό Σύλλογος Πιερίας, το ΙΚΑ Υποκατάστημα Κατερίνης, το ΠΕΔΥ Μονάδες Υγείας Κατερίνης, το ΕΚΑΒ Πιερίας, το Σύλλογο Νεφροπαθών Πιερίας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρός Κατερίνης – Τομείς Νοσηλευτικής και Σαμαρειτών, τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Κατερίνης – Πιερίας «Η Αγία Αικατερίνη», την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, τα Σωματεία Εργαζομένων ΓΝΚ-ΨΤ και το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Πιερίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από το διοικητή του Νοσοκομείου Αστέριο Φαρμάκη, ο οποίος σημείωσε πως από το 2012 ισχύει καινούρια νομοθεσία σχετικά με τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις. «Η κοινωνία και ο κόσμος δεν γνωρίζουν και έχουν δισταγμούς και υποψίες. Γι’ αυτό και σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει με αυτή τη διαδικασία, ποια είναι τα δικαιώματα των ανθρώπων που πιθανώς αύριο θα θελήσουν να πάρουν μια τέτοια απόφαση ή τι πρέπει να κάνουν αυτοί που θέλουν να γίνουν δωρητές. Γιατί πραγματικά οι μεταμοσχεύσεις σώζουν ζωές. Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν κάποιες ενστάσεις π.χ. από την Εκκλησία, αλλά το θέμα έχει πλέον λυθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και η εκπρόσωπος του δημάρχου Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, οι οποίες ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην εκδήλωση και συνεχάρησαν όλους τους συντελεστές και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης δηλώνοντας ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης αντίστοιχα είναι πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι ομιλίες με συντονιστή τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλή Τσανικίδη. Συγκεκριμένα, η Σοφία Ιωσηφίδου, ιατρός γενικής χειρουργικής, ειδικευθείσα στις Μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, συνεργάτης Μεταμοσχευτικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος, κλινική Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο θέμα «Η Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων». Ακολούθως η Δήμητρα Ζαχαρούδη, συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων στο Γραφείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε στο θέμα «Μύθοι και Πραγματικότητα για την Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις». Τέλος, το θέμα «Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων και το ζήτημα των Εθελοντών Δοτών» ανέπτυξε η Δέσποινα Μαλλουρή, ιατρός αιματολόγος στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των οστών Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν δεχθεί μοσχεύματα, οι οποίοι τόνισαν με συναισθηματική φόρτιση πως ουσιαστική ξεκίνησε ξανά η ζωή τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στις Γιορτές των Χριστουγέννων από την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης.