«ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ»

Στην αίθουσα «ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ»

 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Χίλτον τής Αθήνας παρουσιάστηκε η διάσταση του θεσμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Ο Οργανισμός για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας προσκάλεσε τους Υπεύθυνους της διοργάνωσης για να αναλύσουν τους σκοπούς και τις προοπτικές ενός θεσμού που απόκτησε πολύ σύντομα διεθνή αναγνώριση.

Στο φόρουμ εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κλήθηκαν τα στελέχη του γραφείου Καινοτόμων Δράσεων οι κυρίες Μυράντα Παππά και Δώρα Τσαχουρίδου. Τον φορέα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Αθανάσιος Μπίντας.

Στη συνάντηση που είχε θέμα το  «Αρχαίο Δράμα και Σύγχρονη  Εκπαίδευση» παρουσίασαν εργασίες και η καθηγήτρια του Melpignano-Corigliano d’ Otranto, της Ιταλίας, Ευφημία Αττανάση, με θέμα:  «εκπαιδευτική αξία της Ελληνικής Τραγωδίας» και ο καθηγητής του  Πανεπιστημίου της Μαδρίτης κύριος Δρ Χοσέ Λουίς Ναβάρρο, Κλασικός  Φιλόλογος, τ. Πρόεδρος της Euroclassica, με θέμα : «Το Αρχαίο Δράμα στα  Λύκεια της Ισπανίας : Μαθήματα, Δραστηριότητες, Παραστάσεις…».

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγήτρια Αριστέα Τόλια. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Παιδείας και Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Σοφία Μαυρίδου, η οποία αποτελεί και συνδιοργανώτρια της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Χαιρέτησε επίσης εκπρόσωπος του γραφείου της βουλεύτριας κυρίας Μ. Σκούφα.

Οι εκπρόσωποι των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» έκαναν μια ιστορική αναδρομή στο θεσμό από την εποχή του ιδρυτή Αρχελάου Α΄ (414 π.Χ.) μέχρι τη σημερινή αναβίωση και παρουσίασαν ανέκδοτα ιστορικά στοιχεία καθώς τη δομή και τη σκοπιμότητα της σύγχρονης διοργάνωσης.

Τοποθέτηση για τις εισηγήσεις έκανε και ο τέως Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικής Γλώσσας και Κληρονομιάς» κύριος Βασίλης Φίλιας.

Ο Ισπανός καθηγητής Δρ Χοσέ Λουίς Ναβάρρο προσκάλεσε τους Υπεύθυνους από τα ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ να επισκεφθούν την Ισπανία για να ενημερωθούν για τη διεξαγωγή παρόμοιας συνάντησης νέων Ισπανών που ασχολούνται με την αρχαία τραγωδία.