Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Εξακολουθούν στο αθηναϊκό κράτος να μην αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον ελληνισμό. Εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται πως εάν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και η Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα έσπευσε να ανακοινώσει πρώτη τη «συμφωνία αποκλιμάκωσης» ενώ λίγο αργότερα εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του ερευνητικού σκάφος Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ. Το σκάφος στέλνεται σε περιοχές νοτίως του νησιού, από την Αμμόχωστο μέχρι τη Λάρνακα και εντός οριοθετημένων θαλασσοτεμαχίων. Κάποια από αυτά να είναι αδειοδοτημένα.

Τι αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, αυτή η κίνηση από τουρκικής πλευράς;

  • Να στείλει ένα διπλό μήνυμα πως ναι μεν έχει… διάθεση για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς της. Και το δείχνει στην πράξη.
  • Να δοκιμάσει τις αντιδράσεις της Ελλάδος σε μια ένα κίνηση στην Κύπρο. Προβλεπτή η μη αντίδραση, γι΄ αυτό και έγινε η κίνηση.
  • Να δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Ενώ η Αθήνα θα αισθάνεται ανακούφιση για την αποκλιμάκωση, θα ετοιμάζεται για διάλογο, η Λευκωσία θα πρέπει να διαχειριστεί ακόμη μια επίθεση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ενδεικτική το πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, είναι και η τοποθέτηση του συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, (σε συνέντευξη στον Μέγκα). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros στην Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ο ελληνοτουρκικός διάλογος, δήλωσε τα εξής:

  • «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα αυτά (Σ.Σ.: εννοεί το Oruc Reis στο Καστελόριζο και το Barbaros στην Κύπρο). Το καταλαβαίνετε αυτό. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, το οποίο υφίσταται και αυτό βέβαια την βάναυση καταπάτηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, σε μία σχεδόν πειρατική ενέργεια της Τουρκίας, που έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Aλλά δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Όμως αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέγαμε για το Oruc Reis».

Εκτίμησε, παράλληλα, πως δύσκολα θα υπάρξει κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον.

  • Τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν πως δεν έχει μελετηθεί σε βάθος η τουρκική επεκτατική πολιτική.
  • Τέτοιες τοποθετήσεις δείχνουν πως δεν έχει μελετηθεί σε βάθος τι κάνει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια.
  • Τέτοιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν το δόγμα πως «η Κύπρος κείται μακράν».

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, τα όσα βιώσαμε παρ΄ ολίγον να φθάσουμε σε θερμό επεισόδιο. Ο κίνδυνος αυτός δεν εξέλειπε. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να βρίσκεται η ελληνική πλευρά σε εγρήγορση. Να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η ελληνική κυβέρνηση για να μπορεί να είναι αξιόπιστη και εθνικά ωφέλιμη πρέπει να εγκαταλείψει προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε παλιά ανεδαφικά δόγματα, που εφαρμόστηκαν στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Η αναφορά του πρωθυπουργικού συμβούλου ότι «δεν είναι και κάτι που γίνεται για πρώτη φορά»( η αποστολή σκάφους στην κυπριακή ΑΟΖ), δείχνει- τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου ανάγνωση- πως περίπου ότι επαναλαμβάνεται δεν ενοχλεί. Ότι ναι μεν δεν αρέσει η τουρκική ενέργεια, αλλά «τι θα κάνουμε ρε αδελφέ;». Δεν είναι και… η πρώτη ( σας) φορά.

Όσο δεν γίνεται αντιληπτό πως ενιαίοι είναι οι σχεδιασμοί της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου, η Άγκυρα θα συνεχίσει αυτή την τακτική. Μόνο εάν αντιμετωπιστούν ενιαία οι τουρκικοί σχεδιασμοί, μπορούν να ανατραπούν.  

 

 

 

 

Πηγή: apopseis.com