Γράφει ο Στάθης Διονέλλης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μεγάλη Σαρακοστή  είναι η  αρχαιότερη  από τις  μεγάλες νηστείες  της  Ορθόδοξης  εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και  η έβδομη. Ονομάζεται Σαρακοστή γιατί περιλαμβάνει σαράντα μέρες νηστείας, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου.
Μεγάλη ονομάζεται όχι για την διάρκειά της αλλά για την σημασία της, που γίνεται  σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Η νηστεία αποτελεί πρακτική αυτοσυγκράτησης και  χαλιναγώγησης  των παθών, που οδηγεί στην πνευματική ανάταση και τον εξαγνισμό.
Ο ίδιος ο Χριστός διδάσκει τη νηστεία με το δικό Του παράδειγμα, αφού νήστευσε 40 μέρες στην έρημο και αντιμετώπισε τους πειρασμούς του διαβόλου. Ορίζει μάλιστα την νηστεία και την  προσευχή ως όπλα κατά του διαβόλου.
Βασικό χαρακτηριστικό των νηστειών της Ορθόδοξης πίστης είναι η αποφυγή των ζωικών προϊόντων. Πλέον γνωρίζουμε ότι τα ζωικά λίπη είναι επιβλαβή για την υγεία μας όταν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες άρα η νηστεία  είναι ευεργετική για την υγεία μας.
Όντως μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά επιβεβαίωσαν την παραπάνω διαπίστωση αφού φάνηκε πως η νηστεία ρίχνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τα λιπίδια στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών   παθήσεων.
Επιπλέον ιδιαίτερα ωφελημένοι βγαίνουν οι υπέρβαροι και οι  παχύσαρκοι, καθώς έχει φανεί ότι με τη νηστεία καταφέρνουν να χάσουν βάρος.
Βασική προϋπόθεση για να επωφεληθούμε από τις παραπάνω δράσεις της  νηστείας είναι αυτή να βασίζεται στην πρόσληψη μέτριας ποσότητας   ελαιολάδου και ξηρών καρπών, καθώς και στη κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας  δημητριακών, φρούτων, οσπρίων, λαχανικών και θαλασσινών.
Αντίθετα  όταν η νηστεία εφαρμόζεται με αυξημένη πρόσληψη τηγανητών τροφίμων, γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων εξυπακούεται ότι δεν συνοδεύεται με τα ανάλογα οφέλη.
Όλοι μπορούν  να νηστεύουν, και τα παιδιά, (με ιδιαίτερη όμως προσοχή στον σχεδιασμό του διαιτολογίου), εκτός και αν υπάρχουν προβλήματα υγείας για τα οποία κρίνει ο γιατρός ότι θα ήταν  καλύτερο η νηστεία να αποφευχθεί. Το συμπέρασμα: νηστέψτε κάνει καλό!