Νταβούτογλου: Ελπίζω να βρούμε κοινό έδαφος με την Ε.Ε.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, που προσερχόμενος σε συνάντηση με αξιωματούχους της Ε.Ε εξέφρασε την ελπίδα του να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών.
«Φυσικά, η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες…» ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, και συνέχισε: «Αυτός είναι ο στόχος μας». Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κοινός στόχος για το προσφυγικό θα επιτευχθεί.Νωρίτερα σήμερα, Τούρκος αξιωματούχος διέρρεε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υποχωρήσουν στο ζήτημα του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση. «Η Ε.Ε. πρέπει να δει την συνολική εικόνα» τόνισε ο εν λόγω αξιωματούχος, και συνέχισε: «Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για τη διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια και αυτή παραμένει η προσδοκία μας».
Προσερχόμενος χτες στην Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Αναστασιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο.
Κατέληξαν σε κοινή θέση οι «28»
Αργά χτες το βράδυ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε κοινή θέση για την συμφωνία με την Άγκυρα, προειδοποιώντας, όμως, ότι δεν είναι βέβαιο ότι «θα δώσουν τα χέρια» με τον Νταβούτογλου.
Σε κοινή θέση για το προσφυγικό κατέληξαν αργά το βράδυ της Πέμπτης οι ευρωπαίοι ηγέτες, σημειώνοντας ότι το μπαλάκι περνά τώρα στο γήπεδο της Τουρκίας που θα ενημερωθεί το πρωί της Παρασκευής για την πρόταση των 28. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ότι παραμένει αμφίβολο «αν θα δώσουν τα χέρια» με τον Νταβούτογλου. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Η συμφωνία περιλαμβάνει πολλά «αγκάθια» και κατά την χτεσινή συνεδρίαση των «28», οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί απέκλιναν ακόμα περισσότερο από τα αιτήματα της Άγκυρας. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», έχει δημιουργηθεί ένα συγκρουσιακό σκηνικό, που δεν αποκλείεται να «τορπιλίσει» την συμφωνία για το προσφυγικό.
Η τουρκική άρνηση να εφαρμόσει πλήρως τα διεθνή πρότυπα για τους πρόσφυγες, το ενδεχόμενο Κυπριακού βέτο στο άνοιγμα κεφαλαίων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τα ελληνικά αιτήματα για προσωπικό, πιθανώς να οδηγήσουν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο. «Παραμένουν και ορισμένες διαφορές για το ζήτημα της επιστροφής προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, απευθείας στην Τουρκία» τονίζουν οι Financial Times. Η εφημερίδα τονίζει ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε 4.000 επιπλέον υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων 2.500 από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις περίπου 10.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών την εβδομάδα.
Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσαν χτες ότι οι διαπραγματεύσεις της Παρασκευής δεν θα είναι εύκολες. «Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ένα ευτυχές αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.
Ήδη, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να στείλει στην Ελλάδα προσωπικό. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε μερικές ημέρες θα μπορούν να δεσμευτούν με αριθμούς και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Στο νέο προσχέδιο της προσδοκόμενης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που έχει ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπονται μεταξύ άλλων μόλις 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκό έδαφος για τους πρόσφυγες, αντί για τις 160.000 του αρχικού πλάνου. Το νέο προσχέδιο κάνει μεταξύ άλλων αναφορά σε 72.000 θέσεις μετεγκατάστασης- όχι πολλές αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 2,7 εκατ. Σύροι πρόσφυγες στην Τουρ
κία σχολιάζει η DW- και αν ληφθεί υπόψη ότι αρχικά γινόταν λόγος για 160.000 θέσεις. Κάτι που δεν διευκρινίζεται, όμως, είναι τί θα συμβεί με τους 46.000 πρόσφυγες που βρίσκοντα ήδη στην Ελλάδα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Πηγές: BBC, Financial Times, DW