Το πλοίο ”Τσεσμέ” βγήκε για έρευνες υδρογονανθράκων στο Αιγαίο
Υπό τη στενή παρακολούθηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» που χθες το βράδυ πέρασε τα Δαρδανέλια και εισήλθε στο Αιγαίο.
Μέχρι αυτή την ώρα το τουρκικό σκάφος, που σύμφωνα με τη NAVTEX που έχει εκδώσει η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες, πραγματοποιεί πλου χωρίς να έχει σταματήσει σε κάποιο σημείο για ερευνητικούς σκοπούς, αναφέρει το Έθνος. Τα ελληνικά σκάφη που παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου δεν έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής παραβίαση των χωρικών υδάτων μας.
«Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας». Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ως προς την προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). «Η πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων δεν ωφελεί την πορεία των διαπραγματεύσεων, ούτε τη διαχείριση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, δε, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική» πρόσθεσε. Επίσης, ο κ. Κούτρας επεσήμανε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως κάθε κυρίαρχο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό».Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, με έγγραφό του που κατέθεσε στον ΟΗΕ, είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» και ισχυρίζόμενο ότι μέρος του οικοπέδου 6 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας δήλωνε ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα».
Την τουρκική ανακοίνωση δεν άφησε αναπάντητη ούτε το κυπριακό ΥΠΕΞ, το οποίο τη χαρακτήρισε ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων».
Τόνισε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις» καθώς ως «κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί, όπως κάθε άλλο κράτος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.
http://ermisnews.gr