Δεν έχουν υποβληθεί 700.000 φορολογικές δηλώσεις – Πίεση στα έσοδα
Το πρώτο επτάμηνο 2020 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,678 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,570 δισ. ευρώ ή 13,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.
Μπορεί η κυβέρνηση να έδωσε τη δυνατότητα καταβολής των φόρων αυτών σε πολλές δόσεις και να προετοιμάζει ήδη μια νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών, ώστε να εξοφληθούν με μεγαλύτερη άνεση τα χρέη που συσσωρεύθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, ωστόσο οι κινήσεις αυτές δεν είναι ικανές για να ενισχύσουν τη φορολογική συμμόρφωση και να αποτρέψουν τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών.
Είναι ενδεικτικό πως στο πρώτο επτάμηνο 2020 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,678 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,570 δισ. ευρώ ή 13,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, η απόκλιση αυτή αναμένεται πως θα διευρυνθεί περαιτέρω, λόγω της καθυστέρησης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και της μείωσης της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.
Εκτός συστήματος 700.000 δηλώσεις
Αν και έως χθες τις 14 Αυγούστου είχαν εκκαθαριστεί 5,7 εκατομμύρια δηλώσεις, ωστόσο περίπου 700.000 δηλώσεις παρέμειναν εκτός συστήματος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως τώρα ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ και ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 959 ευρώ ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό.
Οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να δουν αναλυτικά το νέο δοσολόγιο πληρωμών του φόρου εισοδήματος στους λογαριασμούς που διαθέτουν στο Τaxis, πατώντας πάνω στον σύνδεσμο της προσωποποιημένης πληροφόρησης και να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από τις 8 μηνιαίες δόσεις και την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 2%, μέχρι την ένταξη των οφειλών τους στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει 12 ή 24 δόσεις. Τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο έως 12 άτοκες δόσεις δίνουν στους φορολογουμένους και οι τράπεζες μέσα από τα προγράμματά τους.
Το ζητούμενο για την ΑΑΔΕ είναι από τα 3 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά να έχει εισπράξει έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2021 περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι ήδη δύσκολος και πιθανότατα να καταστεί ανεδαφικός εάν η κρίση του κορωνοϊού χειροτερέψει.