ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Τιμήθηκε και στην Κατερίνη, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τρισάγιο, ομιλία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Πλ. Ελευθερίας. Την ομιλία εκφώνησε εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ο Νίκος Λαμπονίκος.

Η ομιλία
«Τιμάται σήμερα 9 Μαΐου – Ημέρα Λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – ως η ημέρα των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Σήμερα το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει την Ημέρα Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που κόστισε εκατομμύρια ζωές και προκάλεσε πρωτοφανείς καταστροφές στις χώρες που συμμετείχαν.
Η σκέψη όλων μας στρέφεται στα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης το διάστημα 41 – 44 εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής, στους ηρωικούς αγωνιστές και στα τραγικά αθώα θύματα του.
Η Ελλάδα πλήρωσε βαρύ «φόρο αίματος» τόσο κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων όσο και κατά την κατοχή.
Θέτοντας την πατρίδα πάνω από την ίδια τους τη ζωή, χιλιάδες Έλληνες έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία και για να υψώσουν ξανά ψηλά τη γαλανόλευκη. 
Το “ΟΧΙ” της ελληνικής κυβέρνησης, που σηματοδότησε το πρώτο εμπόδιο στη νικηφόρο πορεία του Δυνάμεων του Άξονα, διαδέχτηκε η ηρωική  αντίσταση των Ελλήνων στα οχυρά της Μακεδονίας τον Απρίλιο του 41 όπου και κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα κατά της γερμανικής αλαζονείας.
Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών, απομυθοποίησε «το αήττητο» του γερμανικού στρατού και έδωσε δύναμη και ελπίδα στον ελεύθερο κόσμο.
Στην Πιερία και ποιο συγκεκριμένα στο Κάστρο του Πλαταμώνα δόθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες αντίστασης στον κατακτητή.
700 Νεοζηλανδοί και Έλληνες στρατιώτες, μαχόμενοι ηρωικά καθυστέρησαν για δύο ημέρες την κάθοδο προς την Αθήνα της 9ης τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας των Γερμανικών Πάντσερ.
Η καθυστέρηση αυτή, έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις 50.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων να μετακινηθούν προς την Κρήτη και την Βόρειο Αφρική προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί τον πόλεμο.
Με τη θρυλική Μάχη της Κρήτης καθυστέρησε η γερμανική επίθεση  εναντίον της Ρωσίας και είχε ως  συνέπεια να ανατραπούν τα σχέδια του Χίτλερ για να συντρίψει τη Σοβιετική Ένωση, γεγονός που αποτέλεσε  και την αφετηρία της ήττας της Γερμανίας στην Ευρώπη. 
Η απόδοση τιμής στους εθνικούς μας ήρωες, που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού είναι το ελάχιστο που μας αναλογεί να πράξουμε ως Έλληνες του σήμερα».

Κατάθεση στεφανιών
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Δημήτρη Ρουκά, τον διοικητή της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τον αναπληρωτή δημάρχου Κατερίνης Χρήστο Λεμονόπουλο, εκπροσώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, του Λιμεναρχείου Κατερίνης, των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας, εκπρόσωπο της ΕΔΕΣ-ΠΑΟ Πιερίας και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.