ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΑΠΘ ΑΠΟ ΤΙΣ 23 ΕΩΣ ΤΙΣ 28 ΜΑΪΟΥ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Θεματικής Αντιπεριφέρειας Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού συμμετέχει ως υποστηρικτής στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, που διοργανώνει το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, από  23-28 Μαΐου  2016.
Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Eλληνικής Δηµοκρατίας και έχει τη στήριξη και συνεργασία της Ακαδηµίας Αθηνών, του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδηµίας Αθηνών, της Διεθνούς Οµοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα λάβει χώρα σε τρεις διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: τη Θεσσαλονίκη, για το µεγαλύτερο µέρος του προγράµµατος, τα αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική, γενέτειρα του Αριστοτέλη, και την αρχαία Μίεζα στην Ημαθία, τον τόπο όπου ο Μακεδόνας φιλόσοφος δίδαξε το Μέγα Αλέξανδρο.
Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει ένα γεγονός παγκοσµίου ενδιαφέροντος και να φέρει στο προσκήνιο, µε τον πιο ουσιαστικό τρόπο, τον µεγάλο φιλόσοφο της αρχαιότητας Αριστοτέλη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε.
Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Παιδείας-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Σοφία Μαυρίδου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή μας στη διοργάνωση του Συνεδρίου και η ανακήρυξη από την UNESCO του έτους 2016 σε Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, δηµιουργεί την αφορµή και το πλαίσιο για την ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς ως τη γενέτειρα του φιλοσόφου και την προβολή της ως τέτοιας σε παγκόσµιο επίπεδο. Πρωταρχικοί στόχοι του Περιφερειάρχη μας, Απόστολου Τζιτζικώστα, είναι το καλύτερο δυνατό αποτύπωμα του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη για τους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διεθνής προβολή και προώθηση της ευρύτερης περιοχής μας και η σύνδεσή της με το μεγάλο φιλόσοφο Αριστοτέλη».
Η υποβολή εργασιών για το πρόγραµµα του Συνεδρίου, αναδεικνύει το ιδιαίτερα µεγάλο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση και την παγκόσµια εµβέλεια του εγχειρήµατος, µε περισσότερους από 400 ακαδηµαϊκούς και ερευνητές από 40 διαφορετικές χώρες να έχουν υποβάλει εργασίες για παρουσίαση. Ταυτόχρονα, στον κατάλογο των προσκεκληµένων οµιλητών, καθώς και της Τιµητικής Ακαδηµαϊκής Επιτροπής του Συνεδρίου, συγκαταλέγονται οι σηµαντικότεροι σε παγκόσµια κλίµακα ειδικοί µελετητές του Αριστοτελικού έργου.