Να αντιταχθεί ο δήμος Κατερίνης στην εξοντωτική συμφωνία ΤΤΙΡ
odelalis,
5 Ιουλίου, 2016
4 λεπτά ανάγνωσης
ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ:
Να κηρυχθεί ο Δήμος Κατερίνης ως «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία ΤΤΙΡ», ακολουθώντας το παράδειγμα χιλιάδων Ευρωπαϊκών δήμων, ζητάει ο «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» με πρόταση που κατέθεσε χτες προς το δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τις δημοτικές παρατάξεις. Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ζήτησε να γίνει θέμα συζήτησης στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, επισημαίνοντας παράλληλα τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υπογράφουν συνεχώς εκκλήσεις για να αποτραπεί η εφαρμογή της ανάρμοστης αυτής «σχέσης», που θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα σε αξίες όπως το κοινωνικό κράτος, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, το περιβάλλον, η Δημοκρατία. Ενώ την ίδια ώρα θα επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.
Ολόκληρη η πρόταση της δημοτικής παράταξης του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ έχει ως εξής:
Π Ρ Ο Τ Α Σ Η
Προς τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Χιονίδη Σάββα, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης κ. Λιακόπουλο Αθανάσιο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με την επιστολή μας αυτή οι δημοτικοί σύμβουλοι του «ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» προτείνουμε να κηρυχθεί από το δημοτικό μας συμβούλιο ο Δήμος Κατερίνης ως Ζώνη Ελεύθερη από την «Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ). Μία συμφωνία που αν εφαρμοστεί, θα είναι καταστροφική για ολόκληρη την γηραιά ήπειρο και τους πολίτες της.
Αυτός είναι και ο λόγος που εκατοντάδες μεγάλοι και μικροί δήμοι σε όλη την Ευρώπη αντιτάσσονται με αποφάσεις και ψηφίσματά τους στη συγκεκριμένη συμφωνία. Παράλληλα, εκατομμύρια συνάνθρωποί μας υπογράφουν για να αποτραπεί η εφαρμογή της, που θα αποτελέσει θανάσιμο πλήγμα σε αξίες όπως το κοινωνικό κράτος, η δικαιοσύνη, η τοπική αυτοδιοίκηση, η Δημοκρατία. Ενώ την ίδια ώρα θα επιβάλλεται η ανεξέλεγκτη επικυριαρχία των πολυεθνικών εταιριών πάνω στα ίδια τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.
Ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις και χωριά έχουν κηρυχτεί «Ελεύθερες Ζώνες».
Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.
Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Και παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια, υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο που θα επιφέρει η συμφωνία αυτή αν τεθεί σε ισχύ.
Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν από τις συζητήσεις, εάν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα βρεθούν σε κίνδυνο κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου.
Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη και δήμους για διαφυγόντα κέρδη όταν εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος.
Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τα θέματα που αφορούν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης των περιορισμών, θα είναι να «ξεκλειδώσ
ουν» τα ευρωπαϊκά σύνορα για εταιρείες που θα εισάγουν τέτοιου τύπου προϊόντα, αλλά και να αρχίσει η Ευρώπη να δημιουργεί τα δικά της αντίστοιχα προϊόντα.
Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για τομείς όπως για παράδειγμα το νερό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε βέβαιο ότι το δημοτικό μας συμβούλιο θα αντιταχθεί στη συμφωνία, κηρύσσοντας παράλληλα συμβολικά το Δήμο Κατερίνης ως «Ελεύθερη Ζώνη» από την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).