Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

Μύθος ή αλήθεια;
Το καλοκαίρι οι συχνές επισκέψεις σε ταβέρνες απαγορεύονται γιατί σε παχαίνουν.

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. Είναι φυσιολογικό να θέλετε να το ρίξετε λίγο παραπάνω έξω και να χαλαρώσετε τώρα που μπήκε για τα καλά το καλοκαιράκι, όμως οι συχνές επισκέψεις στις ταβέρνες και οι λάθος επιλογές στις παραγγελίες σας μπορούν να σας οδηγήσουν στο φθινόπωρο με λίγα παραπανίσια κιλά!
Είναι αλήθεια πως η καλή παρέα και η χαλάρωση που νιώθει κάποιος πηγαίνοντας διακοπές, οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής και στην αύξηση σωματικού βάρους. Ωστόσο, εάν κάποιος θελήσει ν’ ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσει να απολαύσει το φαγητό στην έξοδό του χωρίς να πάρει αυτά τα περιττά κιλά.
1) Αν γνωρίζετε από νωρίς ότι θα βγείτε έξω για φαγητό προσπαθήστε το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα σας να είναι πιο ελαφρύ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα φάτε καθόλου. 
2) Μην παραλείπετε ποτέ τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας για να μην πεινάτε πολύ και να είστε πιο εγκρατείς στο τραπέζι.
3) Ζητήστε να σας σερβίρουν όλα τα πιάτα μαζί, έτσι ώστε να αποφύγετε την παγίδα να χορτάσετε με τα μεζεδάκια.
4) Όταν παραγγέλνετε ορεκτικά να θυμάστε πως δεν είναι για να σας χορτάσουν, για το λόγο αυτό βάλτε μία μικρή ποσότητα από το καθένα στο πιάτο σας, απλά για να τα δοκιμάσετε.
5) Η σαλάτα είναι ένα βασικό πιάτο που πρέπει να έχετε πάντα στο τραπέζι σας, αφού είναι δροσιστική, αλλά και προκαλεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αίσθημα της πείνας σας. Καλοκαιρινές σαλάτες, όπως χόρτα, βραστά κολοκυθάκια, αγγουροντομάτα και ψητές πιπεριές είναι γευστικότατες και χωρίς πολλές θερμίδες. Αν θέλετε μια ιδιαίτερη σαλάτα τύπου Καίσαρα ή σεφ κτλ. επιλέξτε να τη συνοδεύσετε με ένα απλό κυρίως γεύμα π.χ. ψητό άπαχο κρέας ή ψάρι.
6) Προτιμήστε να παραγγείλετε κάτι ψητό ή στην σχάρα όπως ψάρι, θαλασσινά, κοτόπουλο ή άπαχο κρέας. Αποφύγετε τα τηγανιτά και τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Αποφύγετε να συνοδεύσετε το κυρίως πιάτο με πατάτες τηγανητές. Επιλέξτε κάτι διαφορετικό π.χ. ρύζι ή πατάτες ψητές ή φούρνου. Είναι επιλογές με λιγότερες θερμίδες, αλλά και νόστιμες. 
7) Μην παραγγέλνετε πολλά ορεκτικά. Είναι προτιμότερο να φάτε περισσότερο απ’ το κυρίως πιάτο που επιλέξατε.
8) Προτιμείστε τα ψητά σε σχέση με τα μαγειρευτά. π.χ. ο μουσακάς ή τα γεμιστά στην ταβέρνα είναι πιο παχυντικά από ότι στο σπίτι σας, γιατί έχουν περισσότερα λιπαρά και λάδι.
9) Μην τρώτε πολύ ψωμί, μία φετούλα είναι αρκετή για να συνοδέψει τη σαλάτα και το κυρίως γεύμα σας.
10) Αποφύγετε τα αναψυκτικά, γιατί δίνουν πολλές και άχρηστες θερμίδες. Προτιμείστε νερό για να ξεδιψάσετε.
11) Προσπαθήστε να μην κάνετε υπερκατανάλωση στο αλκοόλ. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι μερίδες κατανάλωσης αλκοόλ είναι στα 2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 ποτήρι για τις γυναίκες. Καλές καλοκαιρινές επιλογές είναι το κρασί ή μπύρα ή το ούζο.
12) Στο τέλος του γεύματος συνήθως κερνάνε κάτι. Επιλέξτε ένα δροσιστικό φρούτο εποχής ή μια μικρή ποσότητα γλυκό κουταλιού με γιαούρτι.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, με μέτρο και σύνεση, η παραπάνω πεποίθηση ότι η ταβέρνα παχαίνει θ’ αποτελεί για εσάς άλλον ένα διατροφικό μύθο.