ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ  & ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

 

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου εκπαιδευόμενοι και στελέχη του σχολείου, η εκπαιδεύτρια Σ.Τερζοπούλου και η σύμβουλος σταδιοδρομίας Ε.Γιαϊτσίδου, επισκέφθηκαν την Λεπτοκαρυά, για να παρατηρήσουν ένα σπάνιο γεωφυσικό φαινόμενο έξω από το χωριό προς τις Καρυές Ολύμπου. Συγκεκριμένα, εάν ρίξει κάποιος νερό σε ένα ανηφορικό σημείο του εκεί δρόμου, αυτό κυλάει προς την…ανηφόρα! Όμοια, εάν αφήσει το αυτοκίνητό με νεκρή ταχύτητα, σβησμένη τη μηχανή και το ωθήσει ελαφρώς, ανεβαίνει, δεν κατεβαίνει το δρόμο! Επιστήμονες υποθέτουν ότι πρόκειται για διατάραξη του μαγνητικού πεδίου και ότι το ίδιο φαινόμενο φημολογείται ότι παρατηρείται και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Οι ντόπιοι έχουν σημειώσει πάνω στην άσφαλτο με μεγάλα γράμματα «ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ».
Κατά την επίσκεψη, η διατάραξη του μαγνητικού πεδίου έκανε το σχολικό λεωφορείο να ανεβαίνει την ανηφόρα με την όπισθεν! Όταν ακούμπησαν ένα μπουκάλι νερού με την κοίλη πλευρά του στην άσφαλτο, είδαν με έκπληξη να κυλά ανηφορικά. Αυτό ήταν το έναυσμα για προβληματισμό και συζητήσεις. Είναι γεωφυσικό φαινόμενο ή οφθαλμαπάτη; Σε κάθε περίπτωση όλοι άδραξαν την ευκαιρία, για να απολαύσουν την πανοραμική θέα της Πιερίας, των ακτών της και στο βάθος του ορίζοντα τη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, ο πεντακάθαρος αέρας και οι ευωδιαστές μυρωδιές του βουνού λίγωναν τις αισθήσεις και δημιουργούσαν ένα αίσθημα ψυχικής ανάτασης.
Επόμενη στάση ήταν το Μουσείο Γεωφυσικής Ιστορίας, όπου οι ιδρυτές του Γιώργος Αρζάνας και Λάντα-Άννα Λουκάσεβιτς (σύζυγος) έκαναν μια μοναδική ξενάγηση. Παρουσίασαν το μουσείο, έργο και δημιούργημα με πολύ μεράκι και πολλών ετών δουλειά, πνευματικό παιδί τους και πολύτιμη κληρονομιά για τον τόπο μας.
Οι εκπαιδευόμενοι και οι συνοδοί τους θαύμασαν τα εκθέματα: ορυκτά και πετρώματα τα οποία αναφέρει και το αρχαίο κείμενο “Περί Λίθων” ή “Λιθικά” του Ορφέα, που έζησε στα Λείβηθρα (περιοχή της Λεπτοκαρυάς) στους πρόποδες του Ολύμπου. Όπως είπε ο κ.Αρζάνας, ο Όλυμπος για τους γεωλόγους είναι «Γεωλογικό παράθυρο, παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, ειδικά στα ανώτερα στρώματα του βουνού, όπου έχουν αναδυθεί τα παλαιότερα πετρώματα -καλύπτοντας τα νεότερα- με ιστορία 240 εκατομμυρίων χρόνων». Επίσης, οι εκπαιδευόμενοι είδαν απολιθώματα εκατομμυρίων ετών όπως και σπάνιους κρυστάλλους. Επιπλέον, παρακολούθησαν εποπτικό υλικό για την παράσταση της εξέλιξης της ζωής και του Ολύμπου στο γεωλογικό χρόνο.
Στο τέλος, οι εκπαιδευτές ευχαρίστησαν τους δημιουργούς-ιδιοκτήτες για την εξαιρετική ξενάγηση, ενώ ακολούθησε μια στάση ανάπαυσης για ένα δροσιστικό χυμό με ανανεωτικό θαλασσινό αεράκι και επ’ ευκαιρίας για συζήτηση γύρω από τις μοναδικές εντυπώσεις και εμπειρίες της ημέρας.