Καταρρίπτοντας  τους διατροφικούς μύθους…

Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

ΜΥΘΟΣ. Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σας είναι απαραίτητη. Ωστόσο, δεν επιτυγχάνεται μόνο με την αποκλειστική κατανάλωση του νερού, αλλά καταναλώνοντας και τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι κτλ).
Επιπλέον, μπορείτε ν’ αναπληρώσετε τα αναγκαία υγρά επιλέγοντας γιαούρτι, γάλα, καφέ, παγωμένο τσάι και φρέσκους χυμούς. Παρά την αντίληψη που επικρατεί ότι η καφεΐνη οδηγεί σε αφυδάτωση λόγω της συχνοουρίας που προκαλεί, έχει βρεθεί ότι τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά παρόμοια με τα μη καφεϊνούχα ροφήματα και μπορούν να καταναλωθούν σε φυσιολογικές ποσότητες, συμβάλλοντας στις συνολικές απαιτήσεις του οργανισμού για νερό.
Τέλος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών (8-10 ποτήρια) για τους ενήλικες, θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Ωστόσο οι ανάγκες κάθε ατόμου αλλάζουν ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία), το μέγεθος του σώματος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς του.

Παρακάτω σας παραθέτω κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να τρώτε και να πίνετε σε περιόδους καύσωνα:

– Πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
– Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα. 
– Αποφύγετε τα πολύ καυτά ή ζεστά φαγητά.
– Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες και τα τηγανητά.
– Προτιμήστε τις ωμές σαλάτες, τα φρούτα και τις φρουτοσαλάτες.
– Αποφεύγετε τα γλυκά, τ’ αναψυκτικά και γενικά τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
– Τρώτε σχετικά αλατισμένα φαγητά, καθώς με τον ιδρώτα χάνονται σημαντικά ποσά νατρίου απ’ τον οργανισμό τα οποία πρέπει  ν’ αναπληρωθούν.
Προσοχή στην υπερκατανάλωσή του!
– Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά.
– Προτιμήστε δροσιστικά επιδόρπια όπως γιαούρτι, ζελέ με φρούτα, παγωτό γρανίτα, παγωτό με σορμπέ φρούτων ή υποβρύχιο βανίλια με παγωμένο νερό.
– Προσπαθήστε τα παγωμένα ροφήματα που επιλέγετε να σας ξεδιψάσουν π.χ. ice tea, να είναι χωρίς θερμίδες και ζάχαρη.