Γράφει η Βότση Ειρήνη
– Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.
Η παράλειψη πρωινού οδηγεί σε χειρότερη σχολική απόδοση!
ΑΛΗΘΕΙΑ. Η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με αυξημένο βάρος και χειρότερες διατροφικές συνήθειες, μειωμένη απόδοση, συγκέντρωση και περισσότερο κουρασμένα παιδιά.
Για ν’ αρχίσει αυτή η κακιά διατροφική συνήθεια να εξαφανίζεται, σίγουρα χρειάζεται σταδιακή υιοθέτηση του πρωινού στην καθημερινότητα του παιδιού. Δηλαδή, από εκεί που το καμάρι σας δεν έτρωγε καμία μέρα πρωινό, αρχικά εντάξτε το τα σαβ/κα και μετά σιγά σιγά κάποιες μέρες την εβδομάδα, ώσπου να μην μπορεί χωρίς αυτό! Αν πάλι αυτή η μέθοδος δεν πιάσει τόπο, μην πτοείστε και ενισχύστε του το κολατσιό στο σχολείο του!!!
Επίσης, προσπαθήστε να το ξυπνάτε 5-10 λεπτά νωρίτερα για να μην τρώει βιαστικά και με άγχος και οι ποσότητες φυσικά που θα του σερβίρετε να είναι αντίστοιχες με την όρεξη και την ανάπτυξή του. Τέλος κάτι πολύ σημαντικό που ισχύει βέβαια για όλα τα γεύματα της ημέρας, γίνετε εσείς το παράδειγμα – πρότυπο. Κάντε του παρέα τρώγοντας μαζί το πρωινό σας.
Παρακάτω θα βρείτε διάφορες προστάσεις για θρεπτικό κολατσιό στο σχολείο:
-Επιλέξτε φρούτα της αρεσκείας του παιδιού για το σχολείο που μπορούν εύκολα να καθαριστούν (μανταρίνια, μπανάνα, αχλάδι, μήλο, ρώγες σταφυλιού) ή αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδέλες ανανά, σύκο, χουρμά) ή ένα ατομικό χυμό χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά (αυτοί που γράφουν 100% φυσικός χυμός).
– Γεμίσετε ένα ψωμάκι στρόγγυλο ή δύο φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως ή μία μπαγκέτα ολικής αλέσεως με τα ακόλουθα: α) κασέρι light ή φέτα light ή ανθότυρο ή τυρί cottage ή μυτζήθρα με ζαμπόν light ή γαλοπούλα, β) ταχίνι με μέλι, γ) μαργαρίνη με μαρμελάδα, δ) φυστικοβούτυρο. Καθώς επίσης μπορείτε να προσθέσετε και πολύχρωμα λαχανικά εποχής στα αλμυρά σάντουιτς π.χ. μαρούλι, τριμμένο καρότο, λάχανο, καθώς επίσης και κάποιες σπιτικές σως π.χ. μουστάρδα – γιαούρτι.
-Σε περίπτωση που δεν προλαβαίνετε κάποιες φορές να του φτιάξετε κάποιο υγιεινό σνακ μπορείτε να του παίρνετε απ’ έξω τα εξής: κουλούρι σουσαμένιο, σταφιδόψωμο, ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια ολικής αλέσεως, μπάρες δημητριακών σε διάφορες γεύσεις, μπισκότα τύπου digestive.
– Φτιάξτε σπιτικές πίτες π.χ. τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα, σπιτικό κέικ σε διάφορες γεύσεις π.χ κέικ πορτοκαλιού, καρότου, λεμονιού, κακάου, σπιτική πίτσα με δική σας ζύμη, φρέσκια τομάτα, τυρί και λαχανικά όπως πιπεριά, μανιτάρια και κρεμμύδι, σπιτική κρέπα κτλ.
– Αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά και πλούσια σε τρανς λιπαρά γαριδάκια και πατατάκια με σπιτικά ποπ κορν φτιαγμένα με ελαιόλαδο και όχι βούτυρο ή με νιφάδες δημητριακών ολικής αλέσεως ανακατεμένες με κυβάκια από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς μη αλατισμένους και καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια, φουντούκια, καθαρισμένα αμύγδαλα.