ΓΕΥΜΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΧΡ. ΛΑΖΟΣ: «Ο ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΚΥΝΗΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ»

 

Μια πολύ όμορφη βραδιά γνωριμίας των μελών του πολύ δραστήριου Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης με τους τοπικούς δημοσιογράφους της Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016  στο παραδοσιακό ψητοπωλείο του «Σερίφη», που βρίσκεται επί της 19ης Μαΐου, στην Κατερίνη και το οποίο αναμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση για τον υποδειγματικό τρόπο φιλοξενίας.
Γεύμα με μοσχαράκι εκτροφής του γνωστού επί σειρά ετών «Σερίφη»,  αγριογούρουνο, μπεκάτσες, ορτύκια, λαγός και άλλες γαστρονομικές δημιουργίες συνοδευόμενες από άφθονο κρασί ντόπιου παραγωγού ικανοποίησαν όλους τους παρευρισκόμενους. Παράλληλα οι Διοικούντες του Κυνηγετικού Συλλόγου Κατερίνης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους τοπικούς δημοσιογράφους για τους στόχους και το ρόλο που διαδραματίζει ο Σύλλογος. Σκοπός της βραδιάς ήταν η γνωριμία, η σύσφιξη σχέσεων και η προώθηση του πολυποίκιλου έργου του Συλλόγου, ο οποίος αριθμεί 2000 μέλη, εκ των οποίων τα 1600 είναι ενεργά.
Στο γεύμα παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, οι οποίοι αναφέρθηκαν διεξοδικά στην αγαστή συνεργασία της Π.Ε. Πιερίας με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κατερίνης σε μια σειρά θεμάτων.
Εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος Χρήστος Λάζος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου με κυρίαρχο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος και την προσφορά στην κοινωνία.
«Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου μειώνονται δραματικά οι πυρκαγιές» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Λάζος υπογραμμίζοντας παράλληλα την καθοριστική συμβολή της θηροφυλακής (η οποία στελεχώνεται από κυνηγούς) στην προστασία των πιερικών βουνών. Αναφέρθηκε επίσης στο κυνηγετικό περίπτερο που δημιουργήθηκε στα Καταλώνια για την ενίσχυση της πυρασφάλειας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου που συνέβαλε στη δημιουργία του περιπτέρου.
«Παράνομος κυνηγός δεν είναι κυνηγός» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζοντας ότι βασική προτεραιότητα είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στην κυνηγετική νομοθεσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γεύμα παραβρέθηκε και η ερευνήτρια- καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας της Ακαδημίας Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας κα Οξάνα Τσιόχα, η οποία μαζί με δύο μεταπτυχιάκες φοιτήτριες μελετά παραδοσιακούς οικισμούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της δεκαήμερης παραμονής τους στην Ελλάδα κατέγραψαν παραδοσιακά στοιχεία της ΠΚΜ, όπως γιορτές, παραδοσιακές οικογενειακές συνήθειες και τη λαϊκή μυθολογία.
Στην Πιερία το ενδιαφέρον της ερευνητικής της ομάδας επικεντρώθηκε στο λαογραφικό υλικό του Κολινδρού καθώς και στις κυνηγετικές συνήθειες, για τις οποίες συνέλεξαν στοιχεία από τους ίδιους τους κυνηγούς κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους δημοσιογράφους.  Όπως είπε η κα Τσιόχα, η βάση δεδομένων που θα δημιουργήσουν από την καταγραφή σε Ελλάδα και Κύπρο θα ενταχθούν στον Άτλαντα Βαλκανικών Γλωσσών.