ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

Κοντά στους παραγωγούς σταφυλιού της υπέροχης άσπερμης ποικιλίας Γκρίμσον, που καλλιεργείται και μεγαλουργεί στον κάμπο του πρώην Δήμου Δίου, βρεθήκαμε το πρωί της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου, όπου επισκεφθήκαμε και συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους του μόχθου, του κόπου, τους ανθρώπους της παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, όπως τους αποκαλούν και όλοι οι πολιτικοί. Αυτούς που φροντίζουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και που τελικά πάντοτε κάποιοι φροντίζουν να μην τους αποζημιώνουν για τον πραγματικό τους κόπο και που η πολιτεία όταν την χρειάζονται απλώνει το δικό της τραχανά!
Στην ανηφόρα, λοιπόν, της Βροντούς βρεθήκαμε στο περιβόλι με τα σταφύλια της ποικιλίας Γκρίμσον του κ. Πανωλή, που με το συνεργείο του έκοβε, συγκέντρωνε και μάζευε την σοδειά του. Πληροφορηθήκαμε πως οι συνεχείς ανεμοθύελλες των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των  σταφυλιών. Η πληροφορία μετατράπηκε σε έκπληξη και θυμό συνάμα, όταν μάθαμε ότι ενώ υπήρχε η γνωστή υποβολή δήλωσης ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών στους οικείους ανταποκριτές, η νομοθεσία του ΕΛΓΑ αναφέρει πως ως τελευταία ημέρα υποβολής τέτοιων δηλώσεων στο σταφύλι είναι η 10η Νοεμβρίου έκαστου έτους και η ζημιά είχε γίνει 2 μόλις ημέρες μετά, δηλ. στις 12 Νοεμβρίου 2016, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη εκ μέρους του ΕΛΓΑ!
Κατόπιν τούτου λοιπόν καλούμε, προκαλούμε και προσκαλούμε τους κ.κ. Βουλευτές της Πιερίας να παρέμβουν στο όλο θέμα και να λειτουργήσουν όπως πρέπει ούτως ώστε να υπάρξει η παρέμβαση – στήριξη του ΕΛΓΑ, που άλλωστε υποστηρίζει ότι αποτελεί και την προστατευτική ομπρέλα του αγρότη παραγωγού όταν παθαίνει ζημιά.
Γιατί οι αγρότες μας δεν δίνουν λίγα χρήματα στον ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικές εισφορές και απαιτούν όταν υπάρχουν τέτοιου είδους ζημιές να παρεμβαίνει ο φορέας ασφάλισης στον οποίο ματώνουν να ανταπεξέλθουν!
Γιάννης Τσιμπονίδης