Ευχή κι ελπίδα να συμβεί το… αυτονόητο!
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΣΕΚ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ 20-23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016;
Πλησιάζει η ώρα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης (το γνωστότερο ως πριμ) που δικαιούνται συνολικά περίπου 750.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Ελλάδα για το 2016. Υπενθυμίζεται ότι φέτος η προκαταβολή του τσεκ δόθηκε στην ώρα της, δηλ. την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016, όπου οι δικαιούχοι έλαβαν το 45% της ενίσχυσής τους, ενώ από τότε η έχουσα την αρμοδιότητα υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε και συνεχίζει την επεξεργασία του πρασινίσματος, ούτως ώστε να αποδώσει το τελικό ποσό ως εξόφληση στους αγρότες μας, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 2 δις Ευρώ (εννοείται προκαταβολή και εξόφληση μαζί).
Όσον αφορά τώρα, τις ημερομηνίες πληρωμής της εξόφλησης του τσεκ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι μάλλον την εβδομάδα προ των εορτών των Χριστουγέννων και ειδικότερα από την Τρίτη 20 μέχρι και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016, αν δεν προκύψει κάποιο δημοσιονομικό πρόβλημα που να αλλάζει τα δεδομένα. Πρόκειται για χρήματα της ΕΕ, τα οποία περιμένουν με τεράστια αγωνία οι δικαιούχοι φίλες και φίλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και τα οποία θα καλύψουν τις τρύπες των βασικών υποχρεώσεών τους (Δόση ΕΝΦΙΑ, Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ), αλλά και χρήματα τα οποία περιμένουν οι αγορές των τοπικών κοινωνιών που θα τονώσουν – αναθερμάνουν την καρκινοβατούσα αγορά των επαγγελματιών – καταστηματαρχών που βρίσκονται συνέχεια με το όπλο επ’ ώμου.
Τέλος, ελπίζω και εύχομαι να μην επαναληφθεί το περσινό απαράδεκτο φαινόμενο, δηλ. όταν ο αγροτικός κόσμος δεν πληρώθηκε, έκανε γιορτές χωρίς τα χρήματα που δικαιούται και τα οποία υπενθυμίζω εισέπραξε με αρκετή καθυστέρηση στην αρχή της άνοιξης τινάζοντας εκ των πραγμάτων στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό – προγραμματισμό!
Καθυστερημένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ
ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΗ ΜΟΛΙΣ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 13,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
Όπως είναι γνωστό μέχρι την περασμένη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 ο ΕΛΓΑ επρόκειτο να πληρώσει για αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας, το συνολικό ποσό των 15 εκατ. Ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού αυτού.
Αντ’ αυτού, όπως πληροφορήθηκα από το μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ και Πρόεδρο του ΑΣ Καρίτσας Διονύση Φόλιο, δόθηκαν μέχρι αυτήν την ημερομηνία μόλις 1,5 εκατ. Ευρώ, δηλ. το 10% του υποσχεθέντος ποσού. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το άμεσα προσεχές χρονικό διάστημα ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει άλλα 13,5 εκατ. Ευρώ για τις αποζημιώσεις αυτές, στις οποίες σημειωτέον περιλαμβάνονται και για πρώτη φορά ζημιές της τρέχουσας χρονιάς (του 2016). Ελπίζω και πιστεύω να πράξει το αυτονόητο ο ΕΛΓΑ και να πληρώσει -έστω και καθυστερημένα, αφού επαναλαμβάνω υποστήριζε πως θα πληρώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου- τις άμεσα επόμενες ημέρες τα χρήματα αυτά, τα οποία περιμένουν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι σ’ όλην την χώρα με πολύ μεγάλη αγωνία και με ανυπέρβλητη υπομονή!
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΤΙΜΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ
ΚΑΙ -ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ- ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ;;
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, προκειμένου να τιμήσει την Ελληνίδα αγρότισσα, διοργανώνει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στους Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον Πειραιά.
Έστω και αν αυτό έχει στόχο το επικοινωνιακό παιχνίδι στο οποίο αρέσκονται οι θεσμικοί φορείς, εδώ στην Πιερία και την ευρύτερη περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, σκέφτηκε ποτέ κανείς εκ των θεσμοθετημένων φορέων της Περιφερειακής ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Βουλευτές ή οποιοσδήποτε άλλος καλοθελητής, να κάνει κάτι παρόμοιο, αλλά να το κάνει γιατί πραγματικά το εννοεί και το πιστεύει;
Εκτός, βέβαια, και αν θεωρούμε απολύτως… αυτονόητη ή και… αμελητέα την πραγματικά τεράστια συνεισφορά – ρόλο των Γυναικών στον πρωτογενή τομέα, η οποία εκτός από τον ρόλο της παραγωγικής γυναίκας, της μάνας, έχει την ευθύνη στην λάτρα του σπιτιού, στο μαγείρεμα, πλύσιμο, καθάρισμα, αλλά και στα εκ των πραγμάτων, «συζυγικά καθήκοντα» σαν μια καλή Μαίρη Παναγιωταρά, όπως λέει και το τραγούδι.
Αλήθεια φίλοι άνδρες, τιμούμε ή όχι και γιατί, όσο θα έπρεπε την Ελληνίδα Αγρότισσα;
ΠΕΡΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016 ΝΑ ΞΟΦΛΗΣΕΤΕ
ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΓΑ 1ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και οι εργάτες γης, προκειμένου να εξοφλήσουν τις εισφορές που αντιστοιχούν στο πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους. Σημειωτέον πως στα ειδοποιητήρια που άρχισαν να «φεύγουν» από τις 29 Νοεμβρίου, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα περιλαμβάνεται προσαύξηση του νόμου 4152/2013 (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016. Αυτό σημαίνει ότι τα ειδοποιητήρια που αντιστοιχούν στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ενσωματώνουν το δεύτερο κύμα αυξήσεων για τους 650.000 υπόχρεους του Οργανισμού, μετά από αυτό το καλοκαιριού, όταν οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν το πρώτο… «καπέλο» στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Η νέα αύξηση αγγίζει τα 70 Ευρώ για όσους ανήκουν στις πρώτες πέντε ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ φτάνει τα 82 Ευρώ στην έκτη κατηγορία και τα 94 Ευρώ στην έβδομη κατηγορία. Ποσοστιαία η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 8,5%-15% σε σύγκριση με τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Να σημειωθεί πως αν και τα ποσά για σύνταξη ΟΓΑ παραμένουν σταθερά, αυτήν τη φορά αυξάνονται οι εισφορές υπέρ υγείας…
ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ;
Οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα σήμερα φτάνουν σε 155.779 και σε σχέση με το 2000 που έφταναν στις 175.000 καταγράφουν πτώση της τάξης του 11%, την ίδια ώρα που οι καλλιεργούμενες με αμπέλια επιφάνειες στη χώρα μας παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 20%. Αυτό προκύπτει στο πλαίσιο της γενικής μείωσης του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, που καταγράφεται τις τελευταίες δεκαετίες στα οινοπαραγωγά κράτη της ΕΕ. Ενδεικτική είναι η τάση μείωσης στη σημαντικότερη από άποψη προστιθέμενης αξίας οινοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία, στην οποία σύμφωνα με τη στατιστική της Agreste, οι αμπελουργικές (οινοποιήσιμων σταφυλιών) εκμεταλλεύσεις ανέρχονται σε 69.970 έναντι 90.000 το 2000, εμφανίζοντας μείωση κατά 24%. Η ίδια τάση μείωσης καταγράφεται και στην Ιταλία (24%), στις Κάτω Χώρες (29%) και στη Γερμανία (36%), με εμφανή όμως την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης. Όσον αφορά τη μείωση στην Ελλάδα, το γεγονός αυτό σύμφωνα με τις αναλύσεις της ΚΕΟΣΟΕ δεν λειτουργεί υπέρ της διαρθρωτικής βελτίωσης της μέσης επιφάνειας ανά εκμετάλλευση, η οποία βρίσκεται σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα (3,94 στρέμματα/εκμετάλλευση) σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές χώρες, στις οποίες ο μέσος όρος ανά εκμετάλλευση δείχνει να αυξάνει.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ
Τα Χριστουγεννιάτικα έλατα τα οποία καλλιεργούνται εδώ και χρόνια στον Ταξιάρχη του νομού Χαλκιδικής, φέτος θα φτάσουν μέχρι την Γερμανία και την Κύπρο και σε άλλα σημεία της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας ένα μάλλον καλό εισόδημα στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής αυτής, που ως γνωστόν ασχολούνται αποκλειστικά και ζουν από την ελατοκαλλιέργεια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί, για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας, πως παλαιότερα περίπου 35.000 Χριστουγεννιάτικα δέντρα (έλατα) διατίθεντο κυρίως στις μεγάλες αγορές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως, στην Ελλάδα πωλούνται πλέον μόλις 20.000-22.000 τέτοια δέντρα, με φυσική συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά και το εισόδημα των κατοίκων του Ταξιάρχη και της γύρω περιοχής. Μια ακόμη αρνητική παρενέργεια της κρίσης, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα «ψεύτικα» Χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα οποία κάνουμε την δουλειά μας μια χαρά και έστω κι έτσι μας κάνουν να νοιώθουμε περισσότερο την όμορφη γιορτή των Χριστουγέννων!