ΣΤΑ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Αφού οι κάτοικοι των χωριών στην ανατολική μεριά του Ολύμπου, που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, μάζεψαν το χειμώνα από τα δάση του, τον ώριμο καρπό από τις κουμαριές, ήρθε η εποχή να πάρουν από αυτά ένα αρωματικό απόσταγμα. Κλέβοντας λίγες μέρες από την άδεια που αποστάζουν τα στέμφυλα από σταφύλια για να παράγουν το κλασικό τσίπουρο το φθινόπωρο, εδώ στα ρακοκάζανα γύρω από το κάστρο του Πλαταμώνα και της Σκοτίνας αυτές τις μέρες τις κρατάνε για να αποστάξουν το Μάιο τα κούμαρα ένα άγριο φρούτο από τα δάση του Ολύμπου.
Σχεδόν πέντε μήνες τα κούμαρα ζύμωναν μέσα στα βαρέλια. Όλο αυτό το διάστημα οι νοικοκυραίοι φρόντιζαν με ιδιαίτερο μεράκι να έχουν μια πετυχημένη αλκοολική ζύμωση. Δύσκολο πράγμα η αναμονή, μια αναμονή όμως που την ξέρουν καλά εδώ στα ριζά του Ολύμπου, μιας και το απόσταγμα από κούμαρα είναι ένα από τα παραδοσιακά ποτά της περιοχής. Κουμαρίσιο τσίπουρο, ένα γευστικό αρωματικό απόσταγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ορισμένα συστατικά του συμβάλουν στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και η λογισμένη κατανάλωση συμβάλει στην καλή λειτουργία της τοπικής ανθρώπινης κοινωνίας. Οι κάτοικοι της Πιερίας είναι περήφανοι που μπορούν να απολαμβάνουν ένα απόσταγμα από καρπούς του Μυθικού βουνού αλλά και μπορούν να το προσφέρουν στους επισκέπτες της.
Για την καλύτερη ανάδειξη της περιοχής και του εκλεπτυσμένου αποστάγματος του άγριου φρούτου της κουμαριάς, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας έθεσε υπό την αιγίδα της μια ιδιαίτερη γιορτή για το κουμαρίσιο τσίπουρο, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαΐου στο παραδοσιακό ρακοκάζανο των αδελφών Βασίλη και Διονύση Παπαγεωργίου στα ριζά του Κάστρου του Πλαταμώνα.
Την γιορτή διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Παντελεήμονα, σε συνεργασία με το Σωματείο Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσίπουρου Π.Ε. Πιερίας και του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσή Ανατολικού Ολύμπου.
Δημήτρης Ρουκάς