ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Το τρέχον έτος 2017 είναι αφιερωμένο στον τοπικό  Άγιο Ιερομάρτυρα Μελέτιο, Επίσκοπο Κίτρους, ο οποίος μαρτύρησε το 1821 από τον Τουρκικό όχλο στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν αφιερώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και το μικρό Ημερολόγιο 2017. Η μνήμη του Αγίου Μελετίου εορτάστηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου.
Εσπερίδα στον «Άγιο Φώτιο»
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής με την Εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος», με θέμα: «Νεομάρτυρες και δούλο Γένος: Η περίπτωση του Αγίου Μελετίου Επισκόπου Κίτρους».
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν ύμνοι από την Ακολουθία του τιμώμενου Ιερομάρτυρος, από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Δημητρίου Μανούση.
Ακολούθησε σχετική ομιλία από τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Κοσμά και ποίημα από τη μαθήτρια Γεωργία Βαρδακώστα.
Η εκδήλωση επισφραγίστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, ο οποίος αναφέρθηκε στην εικονογραφία του Αγίου Μελετίου. Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι οι Νεομάρτυρες αναδεικνύουν το γεγονός ότι η αγιότητα δεν ανήκει μόνο σε κληρικούς και μοναχούς. Είναι προσιτή στον καθένα παρουσιάζοντας σχετικές περιπτώσεις νεομαρτύρων από διάφορα κοινωνικά στρώματα και επαγγέλματα.
Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των Αρχιερατικών Περιφερειών και συγκεκριμένα στο Αιγίνιο (Τρίτη 16 Μαΐου και στο Λιτόχωρο (Πέμπτη 18 Μαΐου).
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις
Την Πέμπτη 18 Μαΐου, σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς της Πιερίας, τελέστηκε Θ. Λειτουργία με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Μελετίου Επισκόπου Κίτρους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Κατερίνης, όπου την Τετάρτη το απόγευμα χοροστάτησε και στον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία.
Πρόκειται για τον πρώτο εορτασμό της μνήμης του Αγίου, ο οποίος ήδη από το 1986 συγκαταλέχθηκε μεταξύ των Αγίων της Θεσσαλονίκης, όπου μαρτύρησε από τον Τουρκικό όχλο το 1821.Έκτοτε η μορφή του αγιογραφήθηκε σε πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες Ναών της Θεσσαλονίκης, όπως του Αγίου Δημητρίου – Πολιούχου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά κ.ά.
Να σημειωθεί πως σε Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου παρουσιάστηκε η Ασματική Ακολουθία του Αγίου, ποίημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Την παρουσίαση της Ακολουθίας έκανε ο Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης.
Ο Μητροπολίτης μοιράζεται με νέους τις σκέψεις του
Το Σάββατο 20 Μαΐου, το βράδυ, στην αίθουσα της ΓΕΧΑ Κατερίνης (οδός Αγίας Αικατερίνης – κοντά στον Ναό της Αγίας Παρασκευής), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση πνευματικού προβληματισμού για νέους. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του πρώτου εορτασμού της μνήμης του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Μελετίου, Επισκόπου Κίτρους.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο οποίος μοιράστηκε με τους νέους τις σκέψεις και τις εμπειρίες που αποκόμισε από τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν για την προβολή του νέου τοπικού Αγίου και την πρώτη πανήγυρη που τελέστηκε στην Κατερίνη και γενικότερα στην Πιερία.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ύμνους του Αγίου και προβολή εικόνων και φωτογραφιών, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους νέους.