Επιστήμονες εκπέμπουν SOS: Σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές – Πιθανή άνοδος ενός μέτρου της στάθμης της θάλασσας
Αποκαλυπτική έρευνα του πανεπιστημίου Imperial – Δραματικές προβλέψεις για την υπερθέρμανση μέχρι το 2100 – Ενδέχεται να λιώσουν τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου
Μείζον θέμα αποτελεί η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε «καυτή πατάτα», ορισμένοι όμως ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται να στέκονται στη σημασία του προβλήματος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί ωρολογιακή βόμβα, που απειλεί εκατομμύρια ζωές και το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται σε βρετανική έρευνα του πανεπιστημίου Imperial.
Κίνδυνο για την ανθρωπότητα αποτελεί μια ενδεχόμενη άνοδος της τάξεως του ενός, περίπου, μέτρου της στάθμης των υδάτων μέχρι το τέλος του αιώνα εάν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 7 βαθμούς Φαρενάιτ, διπλάσια αύξηση από αυτή που έχει προβλεφθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με δεδομένη τη συγκεκριμένη απειλή, τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου θα μπορούσαν να αφανιστούν μέχρι το 2100.
Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο λίωσιμο πάγων που καλύπτουν τη Δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία έχει υποτιμηθεί σημαντικά, όπως προειδοποιούν επιστήμονες από το Imperial College London.
Αυτόματα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης, εντείνεται η απειλή καταστροφών από πλημμύρες, ειδικά για εκείνους που ζουν σε παράκτιες κοινότητες.
Το πιθανό σενάριο είναι αύξηση περίπου 50 εκατοστών σε 1950 επιφάνειες της θάλασσας, ωστόσο οι ερευνητές του Imperial δεν αποκλείουν η άνοδος να είναι διπλάσια.
Πάντως, ανά αιώνα η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται ανησυχητικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπολογισμοί της επιστημονικής κοινότητας μπορεί να υποτιμούν το πρόβλημα.
Η νέα μελέτη του Imperial αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβείς με καλύτερη χαρτογράφηση του εδάφους κάτω από τους παγετώνες.
Ανησυχία εγείρει ακόμη το γεγονός ότι, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε περιοχές που μέχρι το τέλος του αιώνα θα κινδυνεύουν από σφοδρές πλημμύρες.
Την ίδια ώρα, θερμική διαστολή των ολοένα πιο θερμών ωκεανών μπορεί να έχει ως συνέπεια την άνοδο της στάθμης τους.
Στόχος, υπενθυμίζεται, της Συμφωνίας του Παρισιού είναι η διατήρηση κάτω από τους 3,6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, η στάθμη των υδάτων θα ανέβει, όχι όμως στον βαθμό που προβλέπεται από την έρευνα του Imperial.
Πηγή:protothema.gr