Κορωνοϊός: Συναγερμός από τη μετάλλαξη – Αποκομμένη η Βρετανία, χάος στα αεροδρόμια
Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από τη Βρετανία – Άδειασαν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ – Συνεδριάζει το μεσημέρι η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ για τη λήψη μέτρων
Η είδηση ότι εμφανίστηκε νέο στέλεχος του κορωνοϊού στη Βρετανία και μάλιστα τη στιγμή που η πανδημία καλπάζει παγκοσμίως, προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. Αυτό εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, εκτοξεύοντας τα ημερήσια κρούσματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να επαναφέρει τα αυστηρότερα μέτρα καραντίνας που έχει βιώσει η χώρα από το πρώτο λοκντάουν.
Παρ’ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιχείρησε να μην διασπείρει τον πανικό, η διάχυση της μετάλλαξης αυτής και σε άλλες χώρες αποτέλεσε ένα δυσχερές σενάριο. Όπως και να έχει, το σενάριο αυτό είναι πλέον γεγονός. Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στη Δανία, στην Αυστραλία, ενώ μεταφέρθηκε μέσω ενός ασθενούς και στην Ιταλία. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας ασθενής που επέστρεψε από το Ηνωμένο Βασίλειο με την σύντροφό του μέσω πτήσης που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο, έφερε τον μεταλλαγμένο ιό. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να μην προκληθεί ανεξέλεγκτη διασπορά.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ διέκοψαν τις αεροπορικές συνδέσεις τους με τη Βρετανία μετά την προειδοποίηση το Σάββατο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος του νέου κορωνοϊού αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.
Ο Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνόδου της κυβέρνησής του για να συζητηθούν οι διεθνείς συνδέσεις, ιδιαίτερα η ροή φορτίων εντός και εκτός της Βρετανίας.
Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της με τη Βρετανία για τη μετακίνηση ανθρώπων και φορτηγών, αποκλείοντας την σημαντικότερη εμπορική της αρτηρία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε το βήμα αυτό απρόσμενο.
«Βρίσκομαι σε επαφή με τον ομόλογό μου στη Γαλλία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να οδηγήσουμε στην επαναλειτουργία του, στην πραγματικότητα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρχίσουν οι επιχειρήσεις μεταφορών το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Σαπς στο Sky.
Ο Βρετανός υπουργός σημείωσε ότι η άρση των απαγορεύσεων το ταχύτερο δυνατό αποτελεί προτεραιότητά του, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεδομένης της προετοιμασίας της Βρετανίας για το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η χώρα είναι προετοιμασμένη.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στις μεταφορές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορτηγά βρίσκονται ακινητοποιημένα στον αυτοκινητόδρομο M20, ο οποίος έχει κλείσει στην κανονική κυκλοφορία. Κοντινό αεροδρόμιο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την τοποθέτηση φορτίων.
Το ταξιδιωτικό χάος σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπορική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία συνεχίζονται μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.
Χαμός στο αεροδρόμιο του Χίθροου
Την ίδια ώρα χιλιάδες επιβάτες παραμένουν καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο και περιμένουν οδηγίες από τις αεροπορικές εταιρίες για το εάν θα καταφέρουν να πετάξουν προς τους προορισμούς τους μετά τους περιορισμούς στις πτήσεις από και προς Βρετανία λόγω της μετάλλαξης στελέχους του κορωνοϊού.
Πηγή:protothema.gr