Απ’ τα 28 των προηγούμενων χρόνων φτάσαμε 68 λεπτά!

ΓΛΥΚΑ ΚΕΡΔΗ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

Μετά από αρκετά χρόνια μάλλον χαμηλών τιμών (μέχρι και 28 λεπτά το κιλό είχε φτάσει η τιμή), φέτος οι ακτινιδιοπαραγωγοί μας χαμογέλασαν επιτέλους εισπράττοντας την πραγματική αξία των προϊόντων τους και ρεφάροντας την χασούρα των προηγούμενων χρόνων, όπως μου δήλωσαν κάποιοι φανερά ικανοποιημένοι από τις τιμές που έκλεισαν (μέχρι και 68 λεπτά πούλησαν όπως μου τόνισαν).

Εύχομαι και στην συνέχεια να υπάρξει το ίδιο μοτίβο στην αποπληρωμή-εξόφληση που θα λάβουν οι παραγωγοί αυτού του προϊόντος από τους πάμπολλους εμπόρους και «εμπόρους» που είδαν φως και μπήκαν. Το σίγουρο είναι ότι το χρήμα που θα εισπράξουν οι φίλοι ακτινιδιοπαραγωγοί μας, δεν θα πάει στην αγορά κάποιων… ομολόγων ή ρέπος όπως γινόταν κάποια προηγούμενα χρόνια, αλλά θα καταλήξει στην αγορά των τοπικών κοινωνιών που έχουν αδρανοποιηθεί τελείως για να δούνε και οι επαγγελματίες λιγάκι φως στα μαγαζιά τους. Πάντως ακόμη και τώρα συστήνω στους φίλους ακτινιδιοπαραγωγούς μας που πούλησαν την σοδειά τους ή που βρίσκονται στο «παρά πέντε» να πουλήσουν, να μην βιαστούν αλλά συγχρόνως να μην είναι υπερβολικοί στα θετικά μηνύματα που υπάρχουν για το προϊόν!

 


 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΥΛΚΑΣ, ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΣ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ: «Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΜΕΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ»

Την συγκρατημένη του αισιοδοξία για την επικείμενη περίοδο συγκομιδής του ελαιόκαρπου που θα γίνει ελαιόλαδο,  εξέφρασε στον υπογράφοντα ο Χρήστος Δούλκας που έχει πάνω από 50 χρόνια το ελαιουργείο του στην Πλάκα Λιτοχώρου του Δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας και συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, κυρ Γιάννη.

Κάποιες περιοχές στην Πιερία έχουν καλές ποσότητες ελαιόκαρπου αλλά υπάρχουν και αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα και δεν θα δώσουν σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου, όπως μου είπε. Πάντως να σημειωθεί εδώ πως η ποιότητα του παραγόμενου Πιερικού ελαιολάδου έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα των παραγωγών, των ιδιωτών γεωπόνων- γεωτεχνικών που τους κατευθύνουν αλλά και της εξαιρετικής επεξεργασίας στην οποία υπόκεινται τα προϊόντα από τα ελαιουργεία της περιοχής μας, για να μετατραπούν σε ελαιόλαδο!

ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΙΡΩΝΗ

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εντός ή πλησίον οικισμών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ, εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν αίτημα στην οικεία Διεύθυνση Γεωργίας έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017. Αυτό ορίζει η ΚΥΑ, που εξεδόθη, με σκοπό τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών, των κυρώσεων καθώς και λεπτομερειών εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 17α «Συνέχιση λειτουργίας υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών» του ν. 4056/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Η απόφαση εφαρμόζεται σε υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, με δυναμικότητα μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται με τις αποφάσεις των οικείων Περιφερειαρχών για τη διατήρηση οικοσίτων ζώων, και είναι εγκατεστημένες, είτε εντός ορίων κατοικημένων περιοχών, είτε πλησίον αυτών και σε αποστάσεις μικρότερες από εκείνες που ορίζονται στους πίνακες 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ν. 4056/2012, όπως αυτές μπορούν να προσαρμοσθούν βάσει των διατάξεων των παραγράφων 3 και 7 του άρθρου 5 του ν. 4056/2012 για τη μείωση των ελαχίστων αποστάσεων.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ

ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΜΕΛΞΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 2018

Αρχές του 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση που φέρνει σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορά την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άμελξης του γάλακτος πάνω στη συσκευασία, όπως επισήμανε πρόσφατα, ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε δηλώσεις του μετά τη επίσκεψη του στο εργοστάσιο γνωστής γαλακτοβιομηχανίας στα Κουφάλια, εδώ κοντά μας λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε η προαναφερόμενη ρύθμιση αφορά και στη μείωση του χρόνου πληρωμής του κτηνοτρόφων σε 30 έως και 60 ημέρες το πολύ και τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη και θωράκιση του κλάδου. Το ζητούμενο είναι να έχουν επιτέλους κάποιο ουσιαστικό όφελος οι Έλληνες γαλακτοπαραγωγοί κτηνοτρόφοι που έχουν δεχθεί δραστικές μειώσεις στις τιμές στα προϊόντα που παραδίδουν στους γαλακτοβιομηχάνους ανά την επικράτεια!

ΤΕΛΟΣ Ο ΟΓΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

Σε Ενιαίο Φορέα Προνοιακών Παροχών μετατρέπεται ο ΟΓΑ με τροπολογία που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την κ. Φωτίου «το επόμενο βήμα είναι να ενταχθούν όλα τα Προνοιακά Επιδόματα που δίνονται τώρα από διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ στον ΟΓ
Α, ενώ πολύ σύντομα θα κληθούν όλοι όσιο λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα να τα δηλώσουν εξαρχής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Βάση αυτής της καταγραφής και των διασταυρώσεων που θα γίνουν θα δίδονται τελικά τα προνοιακά επιδόματα».  «Θα γίνει ηλεκτρονική αναδιοργάνωση του ΟΓΑ ώστε ο πολίτης να παίρνει γρήγορα τα επιδόματά του» τόνισε η κ. Φωτίου μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Και απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη ότι όλα τα επιδόματα θα είναι όπως το ΚΕΑ (Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης) επέμεινε ότι «οι αλλαγές θα γίνουν για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη».


ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΘΕΤΕΙ Η Ε.Ε.

Περιορισμός της δυνατότητας παρέμβασης κρατών μελών χωρίς προφανή κίνδυνο βάζει τώρα η Ε.Ε. για τα Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και ζωοτροφές. Τα κράτη μέλη δεν έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σχετικά με γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές, εάν δεν είναι προφανές ότι υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία ή το περιβάλλον. Κρατάει βλέπετε, χρόνια αυτή η κολόνια και θα συνεχίσει σ αυτό το μοτίβο και η Ε.Ε. αλλά και η διεθνής κοινότητα που ανέχεται τα πάντα όσον αφορά την κυκλοφορία και διάδοση των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Έχουν άλλωστε τους τρόπους και τα μέσα να φροντίσουν για τα μεταλλαγμένα προϊόντα σε όλη την υφήλιο!