ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΚΚΕΛ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μετά από σχετικές αναφορές του ΑΚΚΕΛ (Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας) στην Επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληροφορούμαστε πως πολυμελές κλιμάκιο τεχνοκρατών από τις Βρυξέλλες, πάνω από 90 άτομα αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κάνουν απόβαση προσεχώς 5-13 Δεκεμβρίου 2017, με πρόθεση να κάνουν φύλλο και φτερό όλες τις υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και κυρίως βέβαια τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα περιφερειακά παραρτήματά του. Σκοπός αυτής της αιφνίδιας επίσκεψης των ράμπο τεχνοκρατών των Βρυξελλών είναι να ελέγξουν κακοδιοίκηση και κακή διαχείριση Κοινοτικών κονδυλίων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού η Ελλάδα έσπασε το ρεκόρ αναφορών-καταγγελιών στην ΕΕ.  Και ελπίζω απ΄ αυτήν την ιστορία να μην ζημιωθούν οι αγρότες μας που στο κάτω της γραφής δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη για το πως τους συμπεριφέρονται οι κυβερνώντες!


ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΑΓΕΜ
ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

Η εκ Θεσσαλονίκης Δήμητρα Εμμανουηλίδου ορίστηκε νέα Πρόεδρος του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), μετά τις αρχαιρεσίες της 26ης Νοεμβρίου και τη συνεδρίαση συγκρότησης σε σώμα, λίγες μέρες αργότερα, χτες Τετάρτη 29 του μήνα. Αναλυτικά, η νέα διοίκηση έχει ως εξής: Πρόεδρος η Δήμητρα Εμμανουηλίδου, Α’ αντιπρόεδρος Βασίλης  Ζαϊντούδης, Β΄ αντιπρόεδρος Γιώργος  Τόπτσης, Γενικός γραμματέας Μάκης  Πρωτόπουλος, Ταμίας Απόστολος  Χρηστίδης και σύμβουλοι οι Δημήτρης  Ηλιάδης (από την Πιερία, που διετέλεσε και Πρόεδρος πρόσφατα)  , Ανδρέας Κουτσοκώστας, Νίκος Πέτκος και ο Παναγιώτης Φωτιάδης. Με ανακοίνωσή της η νέα διοίκηση της ΕΚΑΓΕΜ αναγγέλλει και τον εορτασμό της 40ης επετείου από την ίδρυση της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, που θα γιορταστεί με ποικίλους τρόπους στην προσεχή χρονιά, αρχής γενομένης από την Agrotica 2018. Το Νέο ΔΣ έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την εξωστρέφεια της Ένωσης συντασσόμενο ομόφωνα υπέρ της διάδοσης των θέσεων αλλά και των δράσεων της ΕΚΑΓΕΜ, με όλους τους δυνατούς τρόπους, προβάλλοντας τη δουλειά της Ένωσης αλλά και των Μελών αυτής. Καλή επιτυχία και στο νέο ΔΣ της ΕΚΑΓΕΜ!

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: 380.000 ΤΟΝΟΙ ΤΑ ΣΥΜΠΥΡΗΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΦΕΤΟΣ

Η συνολική παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου  έφτασε φέτος στους 380.000 τόνους έναντι 277.000 τόνων του προηγούμενου έτους και παρά το ότι σημειώνεται αύξηση της τάξης του 37%, εντούτοις υπολείπεται των προσδοκιών.  Αυτά είναι τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΚΕ,  μετά την ολοκλήρωση της φετινής παραγωγικής περιόδου. Σύμφωνα με την Ένωση, οι κονσερβοποιοί περίμεναν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, την οποία μείωσαν σημαντικά οι ζημιές του Ιουλίου (φαινόμενο Μέδουσα) όπου χάθηκαν πολλές χιλιάδες τόνοι.  Πιστεύουμε, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΕ, ότι σημαντικό ρόλο για το χαμηλό τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν η μικροκαρπία και η συγκομιδή μεγάλου ποσοστού ανώριμων-πράσινων ροδάκινων.  Τις αιτίες της μικροκαρπίας προφανώς τις γνωρίζουν καλά οι παραγωγοί μας και ελπίζουμε να τις θεραπευόσουν την επόμενη περίοδο. Ανεξήγητη παραμένει η επιμονή στη συλλογή πράσινων ροδάκινων. Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά, αλλά κι άλλα ποιοτικά προβλήματα, συνέβαλαν σε θεαματική αύξηση του κόστους αφού δεκάδες χιλιάδες τόνοι αγοράστηκαν ως α’ ποιότητα και τελικά οδηγήθηκαν στη χυμοποίηση. Διακινδυνεύεται έτσι η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά, αφού υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί και η ποιοτική του υπεροχή. Είναι απόλυτα κατανοητή η δύσκολη θέση των παραγωγών μας στο περιβάλλον κρίσης που όλοι λειτουργούμε (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικά, φορολογία κ.τ.λ.).

ΚΙ ΟΜΩΣ ΟΙ «ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ» ΟΙ  ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ 16,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ

Επιστροφές παρακράτησης άμεσων ενισχύσεων ύψους 16.182.344 Ευρώ αντιστοιχούν στους Έλληνες αγρότες, σε σύνολο επιστροφών 433 εκατ. Ευρώ για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσό αυτό προέρχεται από το αποθεματικό αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων του οικονομικού έτους 2017, και αποτελείται από χρήματα που παρακρατήθηκαν από  άμεσες ενισχύσεις του τρέχοντος έτους και επιστρέφονται απτην 1η Δεκεμβρίου 2017.    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, παρά τις κρίσιμες καταστάσεις στον τομέα της γεωργίας κατά το παρελθόν έτος, δεν χρησιμοποιή
θηκαν τα κονδύλια που διατίθενται στο αποθεματικό της κρίσης το 2017, καθώς: Πρόσθετα μέτρα στήριξης για ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως τα οπωροκηπευτικά, τα γαλακτοκομικά και άλλοι τομείς του ζωικού κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκαν από τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2017. Οι αγρότες που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες την άνοιξη του τρέχοντος έτους έχουν υποστηριχθεί με υψηλότερες προκαταβολές για άμεσες ενισχύσεις για το 2018, καθώς και παρεκκλίσεις από ορισμένους όρους σχετικά με τις πληρωμές οικολογικού ελέγχου.

ΜΕΧΡΙ  ΤΡΙΤΗ 12/12 ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Περιθώριο μέχρι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου του 2017 έχουν οι αγρότες, προκειμένου να υποβάλλουν στο αρμόδιο  Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ εγγράφως τυχόν ενστάσεις, με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους, αναφορικά με τα αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντα ποσά ενισχύσεων ή οφειλών από διοικητικές κυρώσεις, που αφορούν το 2016. Για τα συγκεκριμένα ποσά, σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει εκκινήσει την διαδικασία ανάκτησής των, όπως γνωστοποίησε ο οργανισμός. Υπενθυμίζεται πως σε εφαρμογή του άρθρου 63 του Καν.  1306/2016 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα προχωρήσει στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως ή παρατύπως καταβληθέντων ποσών και των οφειλών από διοικητικές κυρώσεις που προέκυψαν κατόπιν των διοικητικών, επιτόπιων και διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων για το ημερολογιακό έτος αιτήσεων 2016. Προς ενημέρωση των παραγωγών αναρτήθηκαν μάλιστα ήδη οι έγγραφες προσκλήσεις– ειδοποιήσεις διαπίστωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και  οφειλών διοικητικών κυρώσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία.

ΣΤΑ 8 ΕΥΡΩ  ΤΟ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙ ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΣΤΑΡΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Αλλαγές παρουσιάζουν χρόνο µε το χρόνο οι καλλιεργητικοί χάρτες στη χώρα µας, µε τη φετινή σεζόν να γράφει απώλειες στα αροτραία (σιτάρι, καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική τομάτα), την ώρα που μοιάζουν ωφελημένα τόσο οι δενδρώδεις καλλιέργειες,  τα κηπευτικά όσο και ο ηλίανθος. Ωστόσο, τα δύσκολα τελευταία 2 χρόνια για τους παραγωγούς σκληρού σίτου, µε την καλλιέργεια να μειώνει τις εκτάσεις της φαίνεται πως συνοδεύονται και µε µια ευχάριστη είδηση, σχετικά µε τη συνδεδεμένη που έχουν να λάβουν.  Ήδη για το 2016 η ενίσχυση ανήλθε στα 6,39 Ευρώ το στρ. από 4,5 Ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για την αντίστοιχη ενίσχυση του 2017 κάνουν λόγο για επίπεδα περί τα 8 Ευρώ το στρ., µε δεδομένη τη μείωση των εκτάσεων και τον προϋπολογισμό  του έτους στα 12 εκατ. Ευρώ. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες- παραγωγοί καλούνται να χρησιμοποιούν ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου σποράς τα 12 κιλά ανά στρ.