Αργεντινή, Ταϋλάνδη και Νότιος Κορέα είναι οι νέες αγορές για το ελληνικό ακτινίδιο, που αυξάνει εξαγωγές ως και άνω του 75% της συνολικής παραγωγής έτους 2020, αμείβει καλύτερα τον αγρότη, ενώ βρίσκεται ένα βήμα από την αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής του Οργάνωσης ( ΕΔΟΑ).

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Άννης Καρολίδου για το GRtimes.gr, τo 2020 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό ακτινίδιο και μέχρι του παρόντος όλα δείχνουν ότι το 2021 θα πάει ακόμη καλύτερα, καθώς το προηγούμενο διάστημα έφυγαν τα πρώτα φορτία για Ταϋλάνδη και Νότιο Κορέα ενώ προχωρούν, από εταιρείες του κλάδου, νέες αποστολές για την Αργεντινή, χώρα στην οποία πέρυσι έκαναν το ντεμπούτο τους τα ελληνικά ακτινίδια.

«Το 2020 οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν στα 0,65-0,70 ευρώ/κιλό, οι τιμές πώλησης στην Ευρώπη κυμάνθηκαν μεταξύ 1,05-1,10/ κιλό, με τις υπερατλαντικές πωλήσεις να φθάνουν ως και το 1,30 ευρώ. Είχαμε άνοδο στις τιμές αλλά και μεγάλη άνοδο στις εξαγωγές οι οποίες, κατ’ εκτίμηση, ξεπερνούν και το 75% της συνολικής παραγωγής, όταν πριν λίγα χρόνια αντιστοιχούσαν στο 60%», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Χρήστος Κολιός, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης της ΕΔΟΑ, μέλος δ.σ. του ΣΕΒΕ και επικεφαλής της εξαγωγικής «Κολιός ΑΒΕΕ».

 

Χασούρα από τις εξαγωγές ατυποποίητων

Ωστόσο οι εξαγωγές και η μεγάλη διαφορά μεταξύ των καταγεγραμμένων εξαγωγών και των «γκρίζων», αποκαλύπτει και ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζεται στον κλάδο. Το πρόβλημα αφορά στις εξαγωγές, από το χωράφι, μεγάλων ποσοτήτων ατυποποίητων ακτινιδίων που κατευθύνονται ως επί το πλείστον σε Βαλκανικές χώρες και την Ιταλία.

Στο θέμα των εξαγωγών ατυποποίητων ακτινιδίων αναφέρθηκε και ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT HELLAS κ. Γιώργος Πολυχρονάκης δηλώνοντας ότι η Ελλάδα χάνει ως και 50 εκατ. ευρώ από την πώληση ατυποποίητων ακτινιδίων, ποσό μεγάλο αν ληφθεί υπόψη ότι το 2020 οι εξαγωγές ήταν 163,5 εκατ. ευρώ.

«Είναι αδιανόητο, όταν πουλάμε τυποποιημένο προϊόν προς 1,30 ευρώ/κιλό σε τρίτες αγορές, προς 1,40ευρώ/κιλό στην Ασία, να το δίνουμε για 0,70 ευρώ/κιλό σε Ιταλούς και σε Βούλγαρους προς 0,45 ευρώ/κιλό, δηλαδή υποτιμολογημένο στους γείτονες Βούλγαρους. Αυτές οι πωλήσεις γίνονται στο δίμηνο της συγκομιδής, Οκτώβριο – Νοέμβριο, από το χωράφι και είναι σε βάρος της ελληνικής παραγωγής, όταν το ακτινίδιο αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για την ελληνική γεωργία αφού το 2020 ήταν πρώτο εξαγώγιμο νωπό φρούτο από απόψεως αξίας» τόνισε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σημειώνεται ότι μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων που γίνεται από τον αγρό, δηλαδή περίπου 25.000 τόνοι, πάνε στην Ιταλία, όπως ατυποποίητο είναι και το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μας προς Βουλγαρία και λοιπές γειτονικές χώρες, με το ποσοστό των ατυποποίητων πωλήσεων προς αυτές να φθάνει στο 50%-60%.

«Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του ΥΠΑΑΤ, ως τις 15/1/2021 είχαν εξαχθεί 95.250 τόνοι ακτινιδίων ( οι 70.000 tn στην ΕΕ) , όταν οι εμπλεκόμενοι στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος εκτιμούμε ότι έχουν εξαχθεί πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Κάποια φεύγουν συσκευασμένα, πολλά ατυποποίητα αλλά σίγουρα μεγάλες ποσότητες δεν δηλώνονται όπως προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ. Η πρακτική αυτή, είναι σε βάρος των παραγωγών και του προϊόντος που πρέπει να διεκδικεί την προστιθέμενη αξία που μπορεί να πάρει στη διεθνή αγορά», τόνισε ο κ. Κολιός.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, ενώ από τις τρίτες χώρες ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές στην Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουκρανία, Τουρκία και Αίγυπτο. Προοπτικές εξαγωγών υπάρχουν και σε Μεξικό, Κολομβία εάν υπογραφούν φυτουγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Έτοιμη για έγκριση η Διεπαγγελματική

Οι εξαγωγές ατυποποίητων προϊόντων είναι ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ΕΔΟΑ, της οποίας το καταστατικό υπογράφηκε στις 17/11/2020, από 24 ιδρυτικά μέλη- συνεταιρισμούς και εταιρείες. Η ΕΔΟΑ πήρε ΑΦΜ, ΓΕΜΗ και άμεσα θα υποβάλλει τα απαιτούμενα έγγραφα για να αναγνωρισθεί από το ΥΠΑΑΤ. Τα 24 ιδρυτικά μέλη είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ακτινιδίου στην Ελλάδα, καθώς παράγουν περίπου το 35% των ελληνικών ακτινιδίων.

Στόχος της ΕΔΟΑ είναι η προσέλκυση και άλλων μελών στη Διεπαγγελματική προκειμένου να γίνει αντιπροσωπευτικότερη του χώρου και αποτελεσματικότερη όσον αφορά τις δράσεις που θα αναπτύξει.

Άλλωστε το ακτινίδιο, είναι μία καλλιέργεια σε ανάπτυξη και πολύ σημαντική για τη βόρειο Ελλάδα, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες φάρμες ακτινιδίων.

 

Καλλιέργεια και νέες φυτεύσεις

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ακτινιδίων καλύπτει συνολική έκταση περίπου 107.000 στρεμμάτων. Στο μεταξύ έχουν γίνει νέες φυτεύσεις περίπου 15.000-17.000 στρεμμάτων που σταδιακά καταγράφονται και αποδίδουν καρπό. Φέτος εκτιμάται ότι θα καταγραφούν 110.000-115.000 στρέμματα από τα οποία περίπου 15.000 στρέμματα είναι καινούργιες φυτεύσεις της κυρίαρχης ποικιλίας Hayward αλλά και των ανερχόμενων κιτρινόσαρκων ποικιλιών. οι οποίες όταν αρχίσουν σταδιακά να αποδίδουν, η παραγωγή ακτινιδίων θα φτάσει και θα ξεπεράσει τις 330.000 τόνους.

Η Ελλάδα, θα μπορούσε να ανεβεί θέση στη διεθνή κατάταξη μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, αλλά έχει αυξηθεί ταχύτατα η καλλιέργεια ακτινιδίων στο Ιράν, με αποτέλεσμα να είναι η χώρα μας στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από απόψεως παραγομένων ποσοτήτων και στην 3η θέση από απόψεως εμπορίας.

Στην πρώτη πεντάδα των παραγωγών ακτινιδίου και μπροστά από την Ελλάδα είναι η Κίνα, η Νέα Ζηλανδία, η Ιταλία και το Ιράν με στοιχεία 2019.

Μάλιστα σε σχετικό ενημερωτικό της INCOFRUIT αναφέρεται:

«Η καλλιέργεια του ακτινιδίου βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη στην Ελλάδα, αφού έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά οι φυτεύσεις, ως προς την παραγωγή (από 36.000 t το 2001/2002 και 70.000 t το 2007/08 σε 285.859 t το 2019/20) με εκτίμηση για το 2020/21 για άνω των 310.000 τόνων Σημειώνεται ότι εκτιμάται ότι υπήρξε μείωση την τρέχουσα περίοδο για άλλη μια χρονιά κατά 5% στις πράσινες ποικιλίες αλλά αύξηση κατά 30% στις κιτρινόσαρκες ποικιλίες αλλά και αύξηση στις κόκκινες».