ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ: ΠΟΛΥ ΑΘΟΡΥΒΑ ΦΕΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΗΡΘΑΝ, ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΑΝ!

Λίγο η κόπωση, λίγο η φθορά, πολύ η φτώχεια και η ένδεια, λιγουλάκι τα συνεχιζόμενα αγροτοδικεία, λίγο τα ανέξοδα ταξίματα στις διαπραγματεύσεις,  περίσσευε βλέπετε η αδιαφορία και η κριτική της πλειοψηφίας μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης  Facebook και αίφνης μέσα στο καταχείμωνο οι αγρότες μας υπέστειλαν την σημαία του αγώνα. Έδωσαν ραντεβού για «άλλες μορφές αγροτικών κινητοποιήσεων» έτσι γενικά και αόριστα, προσφέροντας απρόσμενη χαρά και ικανοποίηση στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου που συνεχίζουν απτόητοι  την αναπτυξιακή τους πολιτική στον πρωτογενή τομέα.
Τα μεγάλα ζητούμενα: τι τελικά κερδήθηκε από τις φετινές υποτονικές αγροτικές κινητοποιήσεις όπου αυτές έγιναν  και ποιος ή ποιοι έχουν την τελική ευθύνη για την όλη κατάσταση;
Θα ακολουθήσει τοποθέτηση και κριτική σχετικών και λιγότερο σχετικών με το όλο θέμα, φως όμως στην άκρη του τούνελ δεν διαφαίνεται και δεν ξέρω πόσοι λιγότεροι θα μείνουν στον κλάδο του χρόνου τέτοια ημέρα!

ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ  ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ  ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ!!!

Ένα τρελό πάρτι έχουν στήσει οι  κάθε λογής τυροκομικές εταιρίες ανά την επικράτεια φέτος αναφορικά με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που προσφέρουν στους αιγοπροβατοτρόφους τους. Το καρτέλ των τυροκόμων σε όλο του το μεγαλείο. Κανείς και τίποτα δεν τους ακουμπάει. Κανείς δεν μπορεί να τους επιβάλει ή να τους παρατηρήσει. Γελοίες και απίθανες δικαιολογίες από τα τυροκομεία προς τους ταλαίπωρους κτηνοτρόφους που υποχρεούνται να «χορέψουν» στους ρυθμούς αυτών που έχουν το χρήμα στα χέρια τους. Και δυστυχώς ο Έλληνας καταναλωτής δεν θα εισπράξει τίποτα από αυτό το  ανίερο αλισβερίσι των τυροκόμων με τους κτηνοτρόφους μας. Και η επίσημη πολιτεία που είναι; Απούσα ως συνήθως. Όχι  βέβαια ότι θα μπορούσε να κάνει και πολλά πράματα, αφού άλλωστε χρόνια τώρα δεν κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει. Και δεν ξέρω πόσοι ακόμη αιγοπροβατοτρόφοι ανά την Ελλάδα υποχρεωθούν να τα παρατήσουν και να ξεπουλήσουν για 3,40  Ευρώ/κιλό το ζωικό τους κεφάλαιο, αφού με τέτοιες τιμές γάλακτος δεν μπορούν να επιβιώσουν!

Τεράστια η δύναμη μας και στην θάλασσα
TO 18,1% ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΤΟ 2016 ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σχεδόν το 1/5  (18,1%) του αλιευτικού στόλου των 28 χωρών της ΕΕ το 2016 καταγράφηκε στην Ελλάδα και ακολουθεί η Ιταλία με 14,7% και η Ισπανία με 11,1%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat. Ωστόσο, κατά μέσο όρο τα ελληνικά πλοία ήταν μικρά, με μέσο μέγεθος 4,7 μικτούς τόνους (πολύ μικρότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ-28 με 19 τόνους) και η μέση ισχύς του κινητήρα τους ήταν 28,4 κιλοβάτ το 2016.
Όσον αφορά τη χωρητικότητα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν το 2016 τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο, αντιπροσωπεύοντας το 53,8% της συνολικής χωρητικότητας και το 55,9% της ισχύος του κινητήρα. Στη Φινλανδία ο αριθμός των πλοίων, αυξήθηκε κατά 13,6% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, αλλά μειώθηκε κατά 4,6% από το 2008 έως το 2016. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για το έτος 2016, ο ισπανικός αλιευτικός στόλος ήταν μακράν ο μεγαλύτερος όσον αφορά την ολική χωρητικότητα και ακολουθεί η Γαλλία,  η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες.
Κοιτάξτε τι σκαρφίζονται πάλι….
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ  ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ

Όπως από περασμένο Μάρτιο γνωστοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών, του καταλόγου των συστατικών και τη διατροφική δήλωσή τους. Η έκθεση ενδεικτικά αναφέρει ότι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βρήκε αντικειμενικούς λόγους για την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά και τις διατροφικές πληροφορίες για τα αλκοολούχα ποτά. Η Επιτροπή απηύθυνε έκκληση για μια πρόταση αυτορρύθμισης για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών που καλύπτουν το σύνολο του τομέα έως τον Μάρτιο του 2018. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κρίνει ικανοποιητική την προσέγγιση αυτορρύθμισης που προτείνει η βιομηχανία αλκοόλ, θα ξεκινήσει μια εκτίμηση των επιπτώσεων για να εξετάσει τις άλλες διαθέσιμες επιλογές. Ο κλάδος των οίνων και των αλκοολούχων, προβαίνει σε μια πρώτη προσέγγιση για να εκφράσει τις απόψεις του για την πρωτοβουλία αυτή και, γενικότερα, για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα συστατικά και τη διατροφική δήλωση αλκοολούχων ποτών. Κοιτάξτε τώρα με τι ασχολούνται και τι σκαρφίζονται οι φίλοι μας οι Ευρωπαί
οι!

ΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα παραγόμενα στην Ελλάδα αυγά για ανθρώπινη κατανάλωση καλύπτουν σε ποσοστό περίπου 88,3% τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο. Η ετήσια παραγωγή αυγών για κατανάλωση το 2016 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 1.629 εκ αυγά, εκ των οποίων το 73,3% δηλαδή περίπου 1.194 εκ αυγά υπολογίζεται ότι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία. Η παραγωγή αυγών συστηματικής εκτροφής πραγματοποιείται από περίπου 649 επιχειρήσεις κατανεμημένες σχεδόν σε όλη τη χώρα.   Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 13 μόλις από αυτές παράγουν περίπου το 41% των συνολικά παραγομένων αυγών στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τους τρόπους εκτροφής των ορνίθων το 37,3% περίπου των επιχειρήσεων ακολουθούν το συμβατικό σύστημα εκτροφής (σε κλωβοστοιχίες) ενώ το υπόλοιπο 62,7% τα εναλλακτικά συστήματα (28,1% ως αχυρώνες, 30,9% ως ελευθέρας βοσκής και 3,7% ως βιολογικά).  Σε ότι αφορά στους εκτρεφόμενους πληθυσμούς, από το σύνολο των περίπου 4,5 εκ. ορνίθων αυγοπαραγωγής που διατηρούνται, το 81% εκτρέφονται σε κλωβοστοιχίες και μόλις το 19 % περίπου στα υπόλοιπα συστήματα εκτροφής (11% ως αχυρώνες, 5% ως ελευθέρας βοσκής και 3% ως βιολογικά).

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΨΗ:
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣΑΡΚΑ ΛΑΙΜ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μοναδικά, πολύπλευρα και ουσιαστικά αποκλειστικά! Ο λόγος για τα κοκκινόσαρκα λάιμ, τα οποία αποτελούν μια διασταύρωση μεταξύ των Αυστραλιανών λάιμ και των λάιμ της Μογγολίας, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευσή του η Ελληνική έγκριτη εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα». Ο Warren McIntosh τα καλλιεργεί τα τελευταία 5 χρόνια σε ένα αγρόκτημα στη Νέα Νότια Ουαλία της  Αυστραλίας,  με την παραγωγή να λαμβάνει χώρα από το Μάιο έως τον Αύγουστο.  Σύμφωνα με τον ίδιο και δημοσίευμα της ιστοσελίδας Fruit Net είναι ο ένας από τους συνολικά δύο καλλιεργητές στην Αυστραλία, και ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο, που καταπιάνονται εμπορικά με τα κοκκινόσαρκα λάιμ. «Ασχολήθηκα με την αναπαραγωγή των φυτών αυτών και μου είπαν ότι κανείς δεν τα εμπορευόταν, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να φέρω κάτι διαφορετικό στην αγορά», σημειώνει ο Warren McIntosh. Διαφορετική και σίγουρα καινοτόμος η νέα αυτή πρόταση για να καλλιεργηθεί και γιατί όχι να καταναλωθεί από τον κόσμο που πάντοτε ψάχνει για το κάτι το διαφορετικό!