Η Επανάσταση του 1821 στην Μακεδονία – Το Παράδειγμα του Καταφυγίου στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης
Ποιο είναι πραγματικά το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν τα ορεινά χωριά και το Καταφύγι ως ζωντανές κοινότητες στα Πιέρια; Ποιες είναι οι υπάρχουσες καταγραφές διαφόρων συγγραφέων οι οποίες προσδιορίζουν το χρόνο ίδρυσης τους; Ποια είναι τα νέα στοιχεία που υπάρχουν από Οθωμανικές πηγές για ορεινά χωριά από τον 16ο αιώνα; Και τέλος ποια ήταν ζωή, στο ορεινό Καταφύγι την περίοδο της τουρκοκρατίας; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καθώς και σε πολλά άλλα θα δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις, μετά από σχετικές έρευνες που πραγματοποίησε, ο Καθηγητής, Συγγραφέας και τ. Αντιδήμαρχος Κατερίνης, Ζήνων Σατραζέμης στη σημερινή του ομιλία. “Η Επανάσταση στη Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες”.
Το θέμα της δεύτερης εισήγησης «Η Επανάσταση στην Μακεδονία: Θυσία υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες». θα αναλυθεί από τον Ιστορικό, Στρατηγικό Αναλυτή & Εταίρο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης κ. Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο. Η Επανάσταση στη Μακεδονία και το Άγιον Όρος αποτέλεσε ένα από τα προπύργια της Εθνεγερσίας. Η Φιλική Εταιρεία είχε αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο στελεχών της στον μακεδονικό χώρο, το οποίο προπαρασκεύασε την Επανάσταση κινητοποιώντας μεγάλες μάζες και διατηρώντας διαύλους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους Έλληνες. Η Επανάσταση κράτησε περίπου δύο χρόνια, από την άνοιξη του 1821 έως τα τέλη του 1822, με ποταμούς αιμάτων και θυσιών για την αποτίναξη του Οθωμανικού Ζυγού. Η κινητοποίηση πανίσχυρων οθωμανικών στρατιωτικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την καταστολή της Επανάστασης στην Μακεδονία. Παραταύτα η θυσία δεν πήγε χαμένη καθώς δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εδραιωθεί η Επανάσταση στη Ρούμελη και στον Μωριά. Χωρίς την θυσία των Μακεδόνων αγωνιστών οι πολυάριθμες σουλτανικές στρατιές θα κατέβαιναν στον Νότο απειλώντας την Επανάσταση εν τη γενέσει της.
Δείτε την εκδήλωση στο You Tube εδώ:
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Ζήνων Σατραζέμης γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1953. Ήρθε στην Κατερίνη το 1954 με τους πρόσφυγες γονείς του από το ορεινό Καταφύγι. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Μιχαλοπούλου και έχει δύο γιούς, τον Αστέριο, πτυχιούχο και μεταπτυχιακό του τμήματος Πολιτικών μηχανικών του Α.Π.Θ. και τον Παρασκευά, πτυχιούχο και μεταπτυχιακό του τμήματος Logistics Α.Τ.Ε.Ι. Κατερίνης.
Είναι μαθηματικός και υπήρξε ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης, Σχολής πληροφορικής και Διευθυντής Κατάρτισης του Κέντρου δια βίου μάθησης2 «ΘΑΛΗΣ».
Έχει συγγράψει και εκδώσει 5 βιβλία Μαθηματικών για το Λύκειο.
Υπήρξε εκδότης της μηνιαίας Εφημερίδα Πολιτιστικού Περιεχομένου “Το Καταφύγι” που ανήκει στην ΜΕΚ, από το 1990 – 2010.
Άρθρα του αναφέρονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Είναι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας.
Από το 1986 και για τα επόμενα 33 χρόνια εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κατερίνης.
Έχει πλούσια πολιτική, πολιτιστική συνδικαλιστική και κοινωνική δράση:
Διετέλεσε Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής Δήμαρχος στο Δήμο Κατερίνης, καθώς και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου,
– Από το 1990 ως και το 2010 ήταν πρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης.
– Από το 1994 έως και το 1996 ήταν Πρόεδρος της Πιερικής Εταιρίας Ελληνοσερβικής Φιλίας.
– Είναι ιδρυτικό Μέλος του πολιτιστικού οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου.
– Είναι ιδρυτικό μέλος της κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης.
– Διετέλεσε Γενικός Αρχηγός της ΠΑΕ Πιερικός το 1986.
-Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου Κατερίνης από το 1995 έως και το 1998.
-Διετέλεσε αντιπρόεδρος για 3 χρόνια στο Ε.Α.Κ. (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Κατερίνης.
-Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας (2001-2002) και Πρόεδρος (2002-2005) του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας (Ι.Σ.Α.Π.).
Σήμερα ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων Μαθηματικού περιεχομένου, καθώς και με την έρευνα γύρω από θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του το Καταφύγιο Κοζάνης.
Ο κ. Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος είναι Στρατηγικός Αναλυτής, Ειδικός Επιστήμονας Άμυνας και Ασφάλειας, Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης.