Στο υπουργικό το Ταμείο Ανάπτυξης: Τον Ιούλιο οι πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ
Στα μέσα του καλοκαιριού εκτιμάται ότι θα εκταμιευτούν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα. Το πλήρες σχέδιο για τα 32 δισ. αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από το αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη.
Την προσεχή Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει μία σύνοψη του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πλήρες σχέδιο περιγράφεται σε 2.000 σελίδες και περιλαμβάνει 118 έργα, 64 μεταρρυθμίσεις ενώ θα συνοδεύεται και από άλλα 250 επιμέρους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πλήρες κείμενο θα πάει για κύρωση στην Βουλή την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου και στην συνέχεια και γίνει η τελική κατάθεση για έγκριση στην Κομισιόν, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί στα μέσα του επόμενου μήνα.
Εν συνεχεία θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών, κάτι που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Εν συνεχεία και αφού εγκριθεί το σχέδιο θα αποδεσμευτεί η προκαταβολή του 13% των 32 δισ. ευρώ, περίπου 4,1 δισ. ευρώ.
Έτσι εκτιμάται ότι οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισρεύσουν στη χώρα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Οι πρώτες επενδύσεις, από τα έργα που έχουν επιλεγεί, θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο και θα έχουν προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προτεραιότητα δίδεται σε έργα τα οποία μπορούν να παράγουν γρήγορα δαπάνες και έχουν λάβει την προέγκριση των θεσμών στις περίπου 100 επαφές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες (όπως είναι τα voucher για την αγορά υπολογιστών, οι δράσεις κατάρτισης κλπ).
Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα περιλαμβάνει μεταξύ κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας), ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα, υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση.
Παράλληλα θα περιλαμβάνει την πλήρη ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
Θα προβλέπει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων, ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη), αλλά και συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)
Εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες), αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.
Πηγή:newsit.gr