Εν μέσω αντιδράσεων στα κατεχόμενα πραγματοποιείται αύριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η πρεμιέρα της τουρκικής σειράς που πραγματεύεται γεγονότα από την περίοδο μεταξύ 1963 – 1974 με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο».

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αμμόχωστο για λογαριασμό του κρατικού καναλιού TRT με τίτλο «Κάποτε στην Κύπρο» και θέμα «Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων». Στα γυρίσματα που έλαβαν μέρος πέραν των 150 ηθοποιών δαπανήθηκαν πολλά χρήματα παρά την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά την πτώση της τουρκικής λίρας, που αναπόφευκτα επηρέασε και την οικονομία των κατεχομένων.

Στο γνωστό τουρκικό αφήγημα διαιωνίζεται κυρίως το κλασικό «επιχείρημα» πως πως δήθεν οι Κύπριοι Έλληνες οργάνωναν «γενοκτονία» και «σφαγή» των Τουρκοκυπρίων, θέση η οποία βασίζεται στο «θεμελιώδες ψεύδος» του Κυπριακού και που αποτελεί τον ιδρυτικό «ζωτικό μύθο» του τουρκοκυπριακού αποσχιστικού καθεστώτος, γράφει το SigmaLive.

Τα γεγονότα του 1963-64 που ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου 1963, με αφορμή τον έλεγχο από την κυπριακή Αστυνομία ενός τουρκοκυπριακού αυτοκινήτου για το οποίο υπήρχαν υποψίες πως μετέφερε όπλα, εξακολουθούν να έχουν κεντρική θέση στο τουρκοκυπριακό εθνικό αφήγημα.

Δείτε το βίντεο:

«Προπαγάνδα του Ερντογάν»

Οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από τον Κουντρέτ Όζερσαι, όσο και από τον Τουφάν Έρχιουρμαν αρχικά, λέγοντας πως την ώρα που λόγω της πανδημίας θέατρα και σινεμά παραμένουν κλειστά, δόθηκε ειδική άδεια για τα γυρίσματα και ειδικότερα την διεξαγωγή επίσημης πρεμιέρας.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Τουρκοκύπριοι που μίλησαν στον «Πολίτη» ανέφεραν ότι Τουρκία και Τατάρ, μέσα από την σειρά θα επιχειρήσουν νέα προπαγάνδα για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.

«Είναι μια σειρά καθαρά εθνικιστική, χωρίς ουσία, παρά με μόνο στόχο να περάσουν τα δικά τους εθνικιστικά μηνύματα», ανέφερε Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος στο politis.com.cy.«»Είναι μια σειρά υποκινούμενη και χρηματοδοτούμενη από το ίδιο το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι Τουρκοκύπριοι, αν θέλετε οι γνήσιοι Τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι στόχος αυτής της σειράς είναι να περάσει λανθασμένα μηνύματα με στόχο την άνοδο του εθνικισμού, αλλά και για να περάσει μηνύματα στην ίδια την κοινωνία μας. Εδώ και καιρό -το είδαμε και στις εκλογές μας- η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να επέμβει και να επηρεάσει καταστάσεις», κατέληξε το ίδιο άτομο.

Ο Τατάρ είπε ότι η σειρά θα παρουσιάσει τι συνέβη στην Κύπρο και τα δεινά που έχουν υποστεί οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας μάλιστα ότι ο αγώνας τους δεν έχει τελειώσει κάνοντας έμμεση αναφορά στα δυο κράτη.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ, SigmaLive, Politis