Τιτανοχελώνες Μακρύγιαλου: «Μετακόμισαν» σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης! Να επιστρέψουν ζητούν οι κάτοικοι – Άρθρο της Μ. Καρανίκα
Ένα παγκόσμιας σημασίας παλαιοντολογικό εύρημα ήρθε στο φως το 2015 στην παραλία του Μακρύγιαλου Πιερίας. Πρόκειται για 4 με 6 σε αριθμό γιγάντιες απολιθωμένες χελώνες τύπου «Titanochelon bacharidisi», ηλικίας περίπου τριών εκατομμυρίων χρόνων. Η επιστημονική κοινότητα μιλά για ένα από τα βαρύτερα -εάν όχι το βαρύτερο- απολιθώματα σπονδυλωτών ζώων στην Ελλάδα που έχουν επιχειρηθεί να ανασκαφούν και ένα από τα πιο πλήρη, πιο μεγάλα και πιο εντυπωσιακά δείγματα αυτών σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.
Αρχικά οι Τιτανοχελώνες φυλάσσονταν στο Δημαρχείο του Μακρύγιαλου και μετά έφυγαν όλες στο Α.Π.Θ., για λόγους επιστημονικής μελέτης. Εκ των υστέρων κάποιες από αυτές στάλθηκαν σε ιδιωτικό χώρο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Nouvelle», το οποίο βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι Τιτανοχελώνες είναι επισκέψιμες με κόστος 6 ευρώ, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο πολυχώρο, το «Περιβαλλοντικό Πάρκο Δεινοσαύρων», όπου υπάρχουν και άλλα σχετικά εκθέματα.
Σύμφωνα με την UNESCO (Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών), τέτοιου είδους παλαιοντολογικά ευρήματα αποτελούν μνημεία της φυσικής μας κληρονομιάς («Natural Heritage»). Τα φυσικά κληροδοτήματα εκτός των άλλων, εξυπηρετούν την τουριστική βιομηχανία κάθε χώρας, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό, άλλα και σε τοπικό επίπεδο.
Οι πολίτες του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού έχουν ήδη στείλει αίτημα στην Υπουργό κ. Λ. Μενδώνη σχετικά με την επιστροφή των Τιτανοχελώνων στον τόπο όπου ανακαλύφθηκαν και κατά βάση ανήκουν (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Ζητάμε να εκτίθενται στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη στο Μακρύγιαλο Πιερίας, όπου φυσικά θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες προστασίας τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή και έναυσμα για μια πολιτιστική αναγέννηση, καθώς και οικονομική ανάκαμψη του τόπου και γενικότερα της Πιερίας.
Μαρία Σ. Καρανίκα
Προϊστορική Αρχαιολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης