Μια μεγάλη αρσενική οθωμανική οχιά στο τραπέζι του τροχόσπιτού του αντίκρισε εμβρόντητος προχθές ένας άνδρας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Διατηρώντας την ψυχραιμία του ο ιδιοκτήτης του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου κάλεσε την Πυροσβεστική και από εκεί ειδοποιήθηκε εθελοντής που γνωρίζει από ερπετά προκειμένου να το απομακρύνει.

Όπως αναφέρει ο βιολόγος Ηλίας Στραχίνης, το φίδι ταξίδεψε παθητικά από χωριό της Αλεξανδρούπολης στη Θέρμη μέσα σε αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Ο ιδιοκτήτης έμενε και κοιμόταν μέσα στο τροχόσπιτο για επτά 24ωρα στον ίδιο χώρο που ήταν και το φίδι για να το ανακαλύψει την έβδομη όταν το είδε επάνω στο τραπέζι του οχήματος.

«Μια ακόμα απόδειξη ότι τα ζώα αυτά δεν είναι επιθετικά προς τον άνθρωπο όπως φημολογείται και δεν έρχονται κατά πάνω μας να μας δαγκώσουν ακόμα κι αν βρισκόμαστε στον ίδιο περιορισμένο χώρο. Οι οχιές θα δαγκώσουν μόνο αν τις πιάσουμε, τις πατήσουμε ή τις πλησιάσουμε απειλητικά σε πολύ μικρή απόσταση», αναφέρει ο κ. Στραχίνης.

Το ζώο απομακρύνθηκε με ασφάλεια και θα επιστρέψει το συντομότερο στην περιοχή προέλευσης, μακριά από κατοικίες και ανθρώπους σε κατάλληλο βιότοπο.

Η οθωμανική οχιά

Το είδος Οθωμανική οχιά (Montivipera xanthina) απαντάται στη χώρα μας νότια των νομών Έβρου και Ροδόπης, στη Σαμοθράκη, τη Λέσβο, τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Σάμο, την Πάτμο, την Κω, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Καλόλιμνο, τους Λειψούς, τη Σύμη και τη Χάλκη.

Είναι δηλητηριώδες φίδι και μπορεί να φτάσει ολικό μήκος μέχρι και 120cm, αλλά συνήθως δεν ξερπερνά τα 100cm.

 

Δραστηριοποιείται την ημέρα, αλλά όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές προτιμά τις απογευματινές ώρες και την νύχτα.

Τα ενδιαιτήματα που προτιμά ποικίλουν. Ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 2-15 νεογνά. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά και πουλιά. Σφυρίζει δυνατά όταν απειλείται. Το δηλητηριώδες δάγκωμα του φιδιού αυτού χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης.

Άλλες ονομασίες: Βουνόχεντρα, Ασκόντριχα, Όχεντρα, Άχεντρα, Τουρκοχιά, Κοτσονόρα, Κακιά.

 

Πηγή: voria.gr