Έπιασε στα χέρια του αρχαία λύρα και δεν την άφησε ποτέ! Ο Θεσσαλονικιός Θόδωρος Κουμαρτζής, απόφοιτος Πληροφορικής, αγάπησε τρελά το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη για να τον διαδώσει.

Για τον λόγο αυτό, ο Θόδωρος Κουμαρτζής έχοντας μαζί την αρχαία λύρα ταξίδεψε σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία μέχρι και Τανζανία, παίζοντας όλα τα μουσικά είδη: από κλασικά και μοντέρνα ακούσματα έως και μουσική για video games!

«Είναι το όργανο που μελετώντάς το κάποιος, αφού το αγαπήσει πρώτα, μπορεί να κάνει πάρα πολλά στη μουσική και σε πολλά θέματα υπερτερεί σε σχέση με πολλά σύγχρονα μουσικά όργανα», τονίζει ο Θεσσαλονικιός μουσικός, σημειώνοντας πως δεν είναι δύσκολη η εκμάθησή της και μπορεί να «αγκαλιάσει» σχεδόν όλα τα μουσικά γούστα.

«Η αλήθεια είναι πως όταν λέω ότι η αρχαία λύρα έχει ακουστεί σε soundtrack ταινιών και στα video games, ακούγεται στους περισσότερους κάπως παράξενο, αλλά ισχύει. Πρόσφατα συμμετείχα με την αρχαία λύρα μου στο video game “raji”. Είναι ένα παιχνίδι που η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην αρχαία Ινδία και ακούγονται εκτός από το σιτάρ (αρχαίο μουσικό ινδικό όργανο) και η αρχαία λύρα.

Ο δικός μας Λίνος Τζέλος, μουσικός και συνθέτης, έκανε τον ηχητικό σχεδιασμό και τη μουσική σύνθεση και η λύρα “ντύνει” πολλές από τις περιπέτειες της νεαρής πρωταγωνίστριας της κονσόλας, που προσπαθεί να σώσει τη γη από τους δαίμονες», λέει ο 32χρονος μουσικός.

Μεγαλώνοντας με την αρχαία λύρα

Ο Θόδωρος Κουμαρτζής έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια όχι απλώς με καλλιτεχνική φλέβα αλλά με την αρχαία λύρα σε πρώτο πλάνο. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ιορδάνης, είναι επαγγελματίας μουσικός, δάσκαλος μουσικής σε μικρότερες ηλικίες και συνεμπνευστής του μουσικού σχήματος Aperito.

Ο Νίκος έχει αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη πίσω από τις ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων, καθώς και την ανάπτυξη του branding της νέας αυτής προσπάθειας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο πατέρας των τριών αδερφών διατηρεί στον Ευρωπό του Κιλκίς ένα εργαστήριο εδώ και δεκατρία χρόνια και είναι ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές αρχαίας λύρας, τις οποίες πουλά στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική, Ιαπωνία αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Με οδηγό την αρχαία Ελλάδα

«Κατασκευάζουμε τις αρχαίες λύρες σχεδόν ίδιες με αυτές που έχουμε δει σε αναπαραστάσεις σε αγγεία και σε αγάλματα. Έχουμε μια συνεργασία με το ΑΠΘ για να χρησιμοποιούμε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το μουσικό όργανο του Ερμή που χάρισε στον Απόλλωνα. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τεράστιο και την επιλέγουν μουσικοθεραπευτές για τις συνεδρίες τους, αλλά και εκπαιδευτικοί σε μαθήματα στις τάξεις των σχολεία»

Ο κ. Κουμαρτζής, μαζί με τα αδέρφια και τον πατέρα τους, δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο πολυχώρο πολιτισμού, μουσικής και έκφρασης στη Θεσσαλονίκη που τον ονόμασαν SEIKILO (από τον Επιτάφιο του Σείκιλου, την αρχαιότερη ολοκληρωμένη μελωδία του ανθρώπινου είδους που διασώζεται σήμερα) και φιλοξενεί μία μόνιμη έκθεση ελληνικών μουσικών οργάνων, από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Κυρίως, όμως, αποτελεί έναν τόπο συνάντησης μουσικών και φίλων της οικογένειας, όπου γεννήθηκαν και γεννιούνται πλήθος συνεργασιών με μοναδικό στόχο την παραγωγή πολιτισμού.

Δισκογραφία με πρωταγωνίστρια την αρχαία λύρα

Ο αρπιστής Θεσσαλονικιός, το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη δισκογραφική ολοκληρωμένη δουλειά με τον Κύπριο συνθέτη Ευαγόρα Μπεκιάρη. Θα περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνές συμμετοχές από αρκετές χώρες κι εκεί η αρχαία λύρα θα «συναντηθεί» με άλλα αρχαία μουσικά όργανα από διάφορες χώρες με σκοπό να «ταξιδέψουν» τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής σε άλλα ακούσματα.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ