της Νένας Μεϊμάρη

Το pilates, μια μορφή άσκησης, αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε από τη δεκαετία του 1920 όταν οι Joseph και Clara Pilates άνοιξαν το γυμναστήριό τους “Body Conditioning Gym” στη Νέα Υόρκη.

Ποιος ήταν ο Joseph Pilates και γιατί έγινε τόσο διάσημος;

Ο J. Pilates γεννήθηκε στη Γερμανία. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του υπέφερε από άσθμα και άλλες ασθένειες αλλά διέθετε αρκετή αποφασιστικότητα για να τα ξεπεράσει όλα και να γίνει δύτης, σκιέρ και ικανός γυμναστής.

Προς το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέπτυξε τεχνικές φυσικής κατάστασης για να βοηθήσει τους στρατιώτες που δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Ενσωμάτωσε ελατήρια στα κρεβάτια του νοσοκομείου για να βοηθήσει στην υποστήριξη των άκρων των ασθενών.

Έπειτα, μετακόμισε στην Αμερική. Το έργο αποκατάστασής του έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην κοινότητα του χορού, στους διάσημους και τους ηθοποιούς.

Μετά τον θάνατό του, η γυναίκα του βοήθησε στην εξέλιξη της μεθόδου του pilates και στην εξυπηρέτηση των εξατομικευμένων αναγκών των ασθενών.

Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται σε τρεις αρχές: αναπνοή, συνολική υγεία του σώματος και συνολική συμμετοχή του σώματος. Σε μία συνεδρία pilates, αναπνέεις βαθιά, έχεις ακρίβεια και ροή.

«Πάνω απ’ όλα, μάθε πώς να αναπνέεις σωστά», αναφέρει ο Joseph Pilates.

Σήμερα, σε οποιοδήποτε studio pilates θα ασκηθείς με μοντέρνο εξοπλισμό – reformer– με έναν έμπειρο εκπαιδευτή που θα δουλεύει μαζί σου και θα καθοδηγεί τις κινήσεις σου.

Πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν την μέθοδο pilates, καθιστώντας την ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα είναι οι συνολικές κινήσεις του σώματος που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες μυών για να ισορροπήσουν τη δομή του σώματος. Θα νιώσεις μια αίσθηση ελευθερίας καθώς οι μύες σου δυναμώνουν και φαίνονται περισσότερο.

«Σε 10 συνεδρίες θα νιώσεις διαφορά, σε 20 συνεδρίες θα δεις τη διαφορά, σε 30 συνεδρίες θα έχεις ένα καινούριο σώμα», αναφέρει.

Προσωπικά, έχω δει αποτελέσματα μετά από 6 συνεδρίες. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι εύκολο και θα αισθανθείτε το σώμα σας να δουλεύει σκληρά. Θα νιώσετε όμως και μια απίστευτη δύναμη και ευεξία μετά το workout. Εξάλλου, το είπε ξεκάθαρα η Sharon Stone, η οποία χρησιμοποιεί pilates: «Δεν έφτασα εδώ που είμαι με το να παραμείνω τεμπέλα».

Στην πόλη μας, απ’ ό,τι γνωρίζω, υπάρχουν τουλάχιστον τρία studio pilates που διαθέτουν pilates workout.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα Pilates Foundation, pilatesfoundation.com. Μπορείτε επίσης να τους ακολουθήσετε στο Facebook και στο LinkedIn.

Pilates workout, λοιπόν, όπου αυτό που μετράει είναι η συνολική υγεία του σώματος.