ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟ 2ο ΓΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΦΕ ΠΙΕΡΙΑΣ & ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (Εαρινή Ισημερία), διοργανώνεται στην Κατερίνη η δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».
Σε πανελλήνια κλίμακα διοργανώνεται από τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Πιερίας, Σερρών, Λακωνίας, Κω και Θεσπρωτίας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Υπουργείο Παιδείας. Σε τοπικό επίπεδο συνδιοργανώνεται από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Πιερίας και το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής.
O Ερατοσθένης ήταν ο πρώτος που υποστήριξε ότι η Γη είναι μια σφαίρα που βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος και υπολόγισε την περιφέρεια της με το εν λόγω πείραμα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής! Το πείραμα πραγματοποιείται τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης». Τη συγκεκριμένη μέρα η γραμμή Ήλιου – Γης είναι κάθετη στον άξονα περιστροφής της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα στον ισημερινό, το δε πείραμα δίνει την «ευκαιρία» να γίνουμε κοινωνοί εισαγωγικών γνώσεων Αστρονομίας, Φυσικής, Γεωγραφίας και Μαθηματικών.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο 2ο Λύκειο Κατερίνης την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, και σε αυτή θα συμμετάσχουν ΜΟΝΟ όσοι δηλώσουν συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή είτε συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής στο https://docs.google.com/forms/d/1l4KUQSBqMHpLDLM2izTKY-cFLI6q8mGUw4yk9tZqJN0/viewform?edit_requested=true ή επικοινωνώντας στο τηλέφωνο 2351045145. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετοχών και επομένως η ηλεκτρονική (ή τηλεφωνική) αίτηση θα πάψει να είναι διαθέσιμη μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων.
Πριν το πείραμα θα προηγηθεί η απαραίτητη εισαγωγική ενημέρωση και θα ακολουθήσουν οι μετρήσεις στην αυλή του σχολείου.
Ώρα προσέλευσης: 11.45 π.μ.
Οδηγίες έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη διεύθυνση: http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes
Πληροφοριακά μπορείτε επίσης να δείτε τον εμπλουτισμένο χάρτη των «μαθητών του Ερατοσθένη και εραστών της μάθησης», https://goo.gl/UDc25X, δημιούργημα της περσινής πρωτοφανούς μαζικότητας και επιτυχούς δράσης των 400 σχολείων που πήραν μέρος τα έτη 2016 – 2017.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τους συντονιστές της δράσης για την Πιερία είναι: [email protected]