ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΜΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στην Πιερία βρέθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) Σπύρος Μάμαλης με αφορμή την επικείμενη εκλογική διαδικασία των γεωτεχνικών όλης της χώρας, που θα πραγματοποιηθεί όπως είναι προγραμματισμένο  την Κυριακή 22 Απριλίου.
Είχε συναντήσεις γνωριμίας με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και την Διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Πιερίας (ΔΑΟΚ) Κική Κίτσιου με τις οποίες συζήτησε και αντάλλαξε απόψεις για τα θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους γεωτεχνικούς της περιοχής. Στην συνέχεια ο Σπύρος Μάμαλης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας Θανάση Σαρόπουλο και τον γνωστό τοπικό γεωπόνο και επιχειρηματία του χώρου, Βασίλη Έξαρχο,  πραγματοποίησαν περιοδεία σε γεωπόνους και γεωτεχνικούς σε διάφορα σημεία της Πιερίας.
Σημειώνεται πως στο ΓΕΩΤΕΕ ψηφίζουν περί τους 30.000 γεωτεχνικοί σε όλην την επικράτεια και αποτελεί ένα σημαντικό θεσμικό όργανο για τους ανθρώπους που υπάρχουν, κινούν και υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.

ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΥΨΗΛΑ ΚΟΣΤΗ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΟΥΣ;

Οι αγρότες παραγωγοί του καπνού  στα γειτονικά μας Σκόπια πιέζουν την δική τους κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής αγοράς του καπνού, όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τους γείτονες καπνοπαραγωγούς, το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, των λιπασμάτων και της άρδευσης καθώς και η υψηλότερη ποιότητα της φετινής παραγωγής καπνού, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση της τιμής του καπνού κατά 20%. Και φανταστείτε αν αυτοί που έχουν πολύ φτηνότερο αγροτικό πετρέλαιο  διαμαρτύρονται για «υψηλά κόστη», τι θα πρέπει να λένε οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί της Πιερίας αλλά και της υπόλοιπης χώρας, που έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια τον απόλυτο έλεγχο στις τιμές που προμηθεύονται τα εφόδιά τους και δεν τους μένει τίποτα στην άκρη στο τέλος!


ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

Η διόρθωση των λανθασμένων ασφαλιστικών εισφορών στα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  του 2018 θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων. Επίσης οι αγρότες μας μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον καταβάλουν κάθε μήνα τα ελάχιστα ασφάλιστρα που τους αναλογούν. Αυτά ανέφερε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας  Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλο Ραβάνη. Ο υφυπουργός κ. Πετρόπουλος, επισήμανε ότι είναι ήδη σε ισχύ, εγκύκλιος που προβλέπει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι (μεταξύ αυτών βεβαίως και οι αγρότες μας) μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εφόσον καταβάλουν κάθε μήνα τα ελάχιστα ασφάλιστρα που τους αναλογούν.

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ!

Ήτανε θέμα χρόνου να μπούνε και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην ασφάλιση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, αφού ούτως ή άλλως ο ασφαλιστικός φορέας του πρωτογενή τομέα, ο ΕΛΓΑ,  κρίνεται ελλιπής μέχρι και ανεπαρκής στην κάλυψη ζημιών τους και αυτό δεν είναι κάτι το κρυφό όχι μόνον στους κτηνοτρόφους αλλά σε όλους μας (περιπτώσεις ανεμοβλογιάς, καταρροϊκού πυρετού κλπ, των τελευταίων χρόνων) . Έτσι λοιπόν αυτές τις ημέρες θα διαβάσατε και θα πληροφορηθήκατε για το πρόγραμμα «Ασφάλιση Ζωικού Κεφαλαίου» γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας που παρέχει σε αυτήν την φάση:   Δυνατότητα επέκτασης της κάλυψης για τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα και συγκεκριμένα για την απώλεια παραγωγής γάλακτος συνεπεία καλυπτομένου κινδύνου.  Τα ζωικά είδη που ασφαλίζονται είναι πουλερικά  κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής, χοιρινά, αιγοπρόβατα και βοοειδή κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής. Στην συνέχεια φαντάζομαι ότι θα δούμε και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες να διεκδικούν μερίδιο στην αγορά αυτή που βέβαια έχει την σχετική επισφάλεια πανθομολογουμένως, αλλά οι ιδιωτικές εταιρίες γνωρίζουν πολύ καλά να διεκδικούν τα κέρδη τους!

ΜΕΧΡΙ 2.350 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ Τ
Α ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Μέχρι 17 Ιουνίου καταθέτουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν στο Μέτρου 5.1 των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά την επιδότηση για την εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης ζημιών  (αντιπαγετικά, αντιχαλαζικά και αντιβρόχινα δίκτυα) που   μέχρι σήμερα  επιδοτούσε ο ΕΛΓΑ. Αυτά ανακοίνωσε  ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, προσθέτοντας ότι στην πρόσκληση του προγράμματος η διαφορά µε τα αντίστοιχα προγράµµατα του παρελθόντος είναι ότι η επιδότηση από το 60% τώρα θα φτάνει έως το 80% για τους µεµονωµένους αγρότες και στο 100% για τα συλλογικά σχήµατα. Επίσης, ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός ανά παραγωγό θα ανέρχεται έως τις 100.000 ευρώ, ενώ ανά συλλογικό σχήµα έως 1.000.000 ευρώ. Το υποµέτρο 5.1  µε συνολικό κονδύλι 12,5 Εκ. Ευρώ αφορά τις καλλιέργειες και καλυπτόµενες επενδύσεις: α) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό, σε όλη την επικράτεια για  καλλιέργειες εσπεριδοειδών. β) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες µηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αµπέλου και ροδιάς. Ειδικά στην περίπτωση των ακτινιδίων, της αµπέλου και της ροδιάς η καλλιέργεια πρέπει να είναι αµιγής. γ) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αµπέλου.  δ) Ενεργητικά συστήµατα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή σε όλη την επικράτεια για καλλιέργειες κερασιάς και αµπέλου.

ΝΕΟΤΕΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΩΣ ΦΡΟΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΕΨΙΑΣ

Σε ένα ενδιαφέρον εύρημα κατέληξε μια μελέτη για το ακτινίδιο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε  περιοδικό της Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ενός ακτινιδίου μετά από ένα πλούσιο γεύμα μπορεί να βελτιώσει την πέψη και να ανακουφίσει από το φούσκωμα και τη δυσπεψία. Κι αυτό γιατί το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη  το οποίο υπάρχει μόνο στο συγκεκριμένο φρούτο.  Η ακτινιδίνη φαίνεται πως βοηθάει να διασπαστούν ταχύτερα οι πρωτεΐνες σε τροφές όπως είναι το άσπρο και κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και η σόγια. Η ακτινιδίνη είναι ταχύτερη και από τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα δυσπεψίας με τη διατροφή που κάνουν. “Από τα ευρήματά μας, φάνηκε ότι η κατανάλωση ακτινιδίων συμβάλλει στην αύξηση του ρυθμού απορρόφησης της πρωτεΐνης από το λεπτό έντερο, επιδρώντας θετικά στη γενικότερη ενεργειακή της εκμετάλλευση από τον ανθρώπινο οργανισμό”, αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Λαβντίπ Καούρ. “Η ταχύτερη και πιο ολοκληρωμένη πέψη πρωτεϊνούχων τροφών πραγματοποιείται με τη βοήθεια της ακτινιδίνης, ενός ενζύμου που εντοπίζεται μόνο στο ακτινίδιο», προσθέτει.